2012. június 21., csütörtök

Megkezdődött a a Rio+20 konferencia



Szerdától több mint 130 ország állam- és kormányfői tanácskoznak Rio de Janeiróban az ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferenciáján (Rio+20); a háromnapos tanácskozás kiemelt feladata, hogy meghatározza a következő évek céljait a fenntartható fejlődés biztosításáért. A magyar küldöttséget Áder János köztársasági elnök vezeti.


 
 
A szerdától péntekig tartó csúcsértekezlet résztvevői arra a kérdésre szeretnének választ találni, hogy a gazdasági, társadalmi fejlődés üteme és minősége miként őrizhető meg, terjeszthető ki a népesség minél szélesebb rétegeire úgy, hogy a szegények aránya csökkenjen, a környezet terhelése ne növekedjen, és megmaradjanak a természeti erőforrások.
   
Magyarországnak az Európai Unió álláspontjával megegyezően az a célja, hogy a tanácskozás kézzelfogható eredményekkel záruljon. Budapest szeretné, ha a húsz évvel a riói Környezet és Fejlődés Világkonferenciája után tartott csúcson megoszthatná a társadalmi átalakulás tapasztalatait, továbbá a víztisztítási technológia és a vízgazdálkodás bemutatásával lehetőséget teremthetne ezek elterjesztésére.
   
Áder János pénteken, a parlamenti frakciókkal folytatott egyeztetése után közölte: 2013 őszén rendezhetnék Magyarországon azt az ENSZ-tanácskozást, amelyen reményei szerint a magyar vízügy komoly tapasztalatait és tudását is bemutathatnák.

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: