2011. október 21., péntek

Szócska: Nem szűnnek meg intézmények

A népegészségügyi termékadóból befolyó 15 milliárdot bérfejlesztésre fordítják az egészségügyben. Az ellátórendszer korszerűsítése és állami kézbe vétele nem jelenti kórházak megszüntetését, funkcióváltásra azonban szükség lesz – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az egészségügyi államtitkár.


Szakértők szerint 40-60 milliárd forintnyi forrásra lenne szüksége az ágazatnak, a fogyasztást terhelő csipszadóból azonban legfeljebb 15 milliárd forint folyik be, ezt az összeget mi a bérekbe, pótlékrendszerbe, vagy egyéb ösztönzőkbe kívánjuk tenni - jelentette ki Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Beszélt arról is: a kórházak állami kézbe vételére azért van szükség, hogy a méretgazdaságosság lehetőségeit kihasználjuk. Minden egyes forintért meg fogunk küzdeni, és nem fogunk kompromisszumokat kötni a szerződések átvizsgálásakor, s ami itt felszabadul, azt szintén visszaforgatjuk a bérekbe.

Hangsúlyozta: az nem állapot, hogy Budapest 12 fekvőbeteg-intézménye külön szerzi be a gyógyszert, mert az evidens, ha együtt csinálnák, árelőnyt tudnának elérni. Minden egyes forint, amit így kidobunk az ablakon, azt elvonjuk az ápolóktól és az orvosoktól – fogalmazott Szócska Miklós.

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e bezárni kórházakat, azt válaszolta: minél inkább közel kell vinni a járóbeteg-ellátásokat, az egynapos ellátásokat a betegekhez, és csak az menjen kórházba, akinek oda kell mennie. Nem szűnnek meg az intézmények, de lesz olyan, amelyik funkciót vált, jelenleg ugyanis az egészségügyben legalább négyezer ágyon szociális gondozás zajlik.
A rezidensek kapták a legjobb falatot – fogalmazott az államtitkár annak kapcsán, hogy ösztöndíjprogramot indítottak számukra, ami immár betelt. A programot néhány éven belül a rezidensi rendszer egészére tervezik kiterjeszteni – mondta Szócska, hozzáfűzve: a háziorvosoknak nemcsak a megélhetés, hanem az elöregedés is probléma.
Leszögezte: az egészségügy sorsa azon múlik, hogy a gazdasági válság közepette ki tudnak-e tartani az orvosok az állampolgárok érdekében.

(hirado.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: