2011. október 22., szombat

Aki ment, a hazától, aki maradt, a szabadságtól búcsúzott

A hivatalos látogatáson Latin-Amerikában tartózkodó magyar házelnök, Kövér László útjának első állomásán, Montevideóban tegnap délután találkozott Danilo Astori úrral, az uruguayi Szenátus és Nemzetgyűlés elnökével, ügyvezető köztársasági elnökkel. A magyar politikus a megbeszélések során kifejtette: 1999 óta ez az első magas szintű találkozó a két ország között. A jelenlegi magyar kormány változtatni kíván elődje külpolitikáján és nyit Latin Amerika felé. Ennek jegyében például jövő év márciusában Budapesten Magyar – Latin-Amerikai Fórumot szervezne, melyre meghívta vendéglátóit is.

A Magyar Országgyűlés elnöke megbeszéléseket folytatott Daisy Tourne asszonnyal, a Képviselőház első elnökhelyettesével és Roberto Conde Carreras miniszterhelyettessel, ügyvezető külügyminiszterrel is, akivel elsősorban gazdasági kérdésekről, a magyar cégek itteni szerepvállalásáról tárgyalt. Ez utóbbi tárgyalás végén került sor a Gazdasági és Műszaki Együttműködési Egyezmény parafálására, melyet magyar részről – a házelnök jelenlétében – dr. Varga Koritár Pál Uruguayba akkreditált nagykövet írt alá.

Kővér László ez után részt vett a helyi magyarság október 23.-i rendezvényén. Ennek keretében először megkoszorúzta a Budapest téren (Plaza Budapest) levő 56-os emléktáblát, majd az idén hetvenöt éves szervezet, az Uruguayi Magyar otthon székházában ünnepi beszédet mondott.

A magyar politikus beszédében Márait idézte, az emigráns-irodalom legfájdalmasabb mondatát: „búcsúra bocsánatot kértünk egymástól – ő azért, mert otthon maradt, és én azért, mert elutaztam”. Aki elment, a hazától, a szülőföldtől búcsúzott el. Aki maradt, a szabadságtól. Volt hát mit megőriznünk és átmentenünk egymásnak – fejtette ki Kövér László, aki arról is beszélt, hogy október huszonharmadika az egyetlen olyan nemzeti ünnepünk, melynek hagyományai az ismert okok miatt mélyebbre nyúlnak itt, a tengerentúlon, mint az óhazában.

Azok, akik kiszakadtak a szülőhazájukból, saját magukkal együtt a nemzetből is elmenekítettek egy darabot. Ezzel a térképet meghazudtolóan hatalmassá tettek egy kicsinek mondott országot, amely ma lélekben, hódítás nélkül is Buenos Airestől Zürichig, Sydneytől Montevideóig ér. Egykori fájdalmunk ma az egyik legnagyobb kincsünk: magyarok élnek a világ minden égtája felé. Ha úgy tetszik, ez a mi különös flottánk: milliónyi „magyar hajó” nemzetközi vizeken – fejezte be beszédét a házelnök.

(MNO-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: