2011. október 26., szerda

Martonyi: Mind a 27 tagállamot be kell vonni a döntésekbe


Martonyi János külügyminiszter szerint nemcsak az euróövezet országait, hanem az EU mind a 27 tagállamát be kell vonni az övezetet érintő döntésekbe, azokról tájékoztatni kell őket, hiszen amit az eurózóna tagjai elhatároznak, közvetve vagy közvetlenül az egész unióra hatással van.

A Külügyminisztérium által szervezett hétfői háttérbeszélgetésen a tárcavezető a 27 tagállam bevonása melletti további érvként említette, hogy azoknak az országoknak a többsége, amelyek jelenleg még nem tagjai az euróövezetnek, kötelezettséget vállalt a csatlakozásra. Emellett az is nagyon fontos, hogy elkerüljék az EU "széttöredezettségét", vagyis azt, hogy az uniós intézmények mellett egy az euróövezet tagjait tömörítő intézményrendszer alakuljon ki - mondta. Az EU következő, szerdai csúcstalálkozójával kapcsolatban kijelentette: "mindenki derűlátó", a tagállamok valószínűleg elfogadják a megállapodás minden elemét, "nem is nagyon tehetnek mást". A megállapodás minden része összefügg egymással, nem lehet csak néhány kérdést kiragadni és azokra megoldást keresni - magyarázta. A miniszter arra is kitért, hogy a tagállamok pénzügyminiszterei az állam-és kormányfők ülése előtt, szerda reggel egyeztetnek.

A korlátozott szerződésmódosítás lehetősége fennáll - mondta, hozzátéve, jelenleg nem ez a legfontosabb kérdés. Úgy fogalmazott, az elmúlt években az unió hozzászokott, hogy minden problémára intézményi választ adjon. Azonban nem jó, ha "egy ilyen akció" eltereli a figyelmet az azonnali cselekvésről - mutatott rá. Martonyi János szerint jelenleg még nem tudni, milyen hatékonysággal működnek majd az újonnan létrehozott eszközök, például a nemrég elfogadott hatos jogszabálycsomag a gazdasági kormányzás erősítésére.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország pályázott az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) nem állandó tagsági helyére a 2012-2013-as időszakra, de a pénteki szavazás első fordulója után kiesett a versenyből, a miniszter elmondta, a BT-tagság nem stratégiai cél volt, hanem a globális politikai nyitás eszköze. Martonyi János emlékeztetett arra is, célként határozták meg, hogy "Magyarország egyetlen elvi külpolitikai döntését sem rendeli alá" a BT-kampánynak, így a közel-keleti kérdésben elfoglalt magyar álláspontot sem befolyásolhatta a pályázat. Kérdésre válaszolva közölte, jelenleg nincs napirenden egy esetleges újabb BT-pályázat.

Győri Enikő uniós ügyekért felelős államtitkár a háttérbeszélgetésen elmondta, uniós kormányzati portált indítanak a kormany.hu honlap aloldalaként, amely lehetőséget ad arra, hogy az első félévi soros EU-elnökség után is bemutassák, milyen uniós tevékenységet végez a kormány.

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: