2011. október 24., hétfő

"Mindenki biztos volt abban, hogy az oroszok ezt eltűrik"

Egy olyan hihetetlen óvatosságnak és a kompromisszumkeresésnek minden tényezője nélküli erő, egy olyan szabadságmámor volt, amilyen a törökök kivonulása óta minden évszázadban fellobbantja a lelkeket: hol II. Rákóczi Ferenc, hol Kossuth Lajos, hol pedig 56 - emlékszik vissza az 55 évvel ezelőtti eseményekre Boross Péter, a forradalmi bizottsági egykori tagja. Október 23. alkalmából a volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke adott interjút a Fidelitas.hu-nak.

Az egész teljesen váratlanul kezdődött, a városházán dolgoztam a fővárosnál és egy kedves jó barátom, Serédi Miska - akinek elég sok problémája volt, mert Serédi Jusztinián hercegprímás volt a nagybátyja - szólt nekem azzal, hogy gyűlés és tömeg van a Kossuth téren, menjünk oda. Így is történt. Az első nap élesen él bennem, arra is emlékszem, hogy fiatal házas voltam, s vendégek jöttek hozzánk 23-án - idézte fel az 56 októberi eseményeket Boross Péter egykori miniszterelnök.

Az idős politikus szólt arról is, hogy az átélt évek mindenféle kockázatai, letartóztatás, kisemmizés, családi és egyéb bajok után teljesen váratlan volt, hogy ilyen bátorsággal jelenik meg a tömegakarat. Kifejtette: mindenhol spontán módon egy nap alatt megtalálták maguk, hogy ki legyen a Forradalmi Bizottság elnöke. Mint mondta: ez egy olyan mámorító állapot volt, hogy mindenki biztos volt abban, hogy az oroszok ezt eltűrik, fel sem merült bennük, hogy a dolog nem úgy alakul, ahogy akkor elindult.

Az 1956-ot követő megtorlásokról szólva Boross felidézte: amikor megindultak a kivégzések, az a rettegés időszaka volt, nem is lehetett tudni róluk. Volt, amikor a hozzátartozót sem értesítették arról, hogy mi történt.

A teljes interjút a Fidelitas honlapján olvashatja.

(fidesz.hu - fidelitas.hu)

Nincsenek megjegyzések: