2011. október 22., szombat

A 2012-es költségvetés a stabilitás jegyében készül + videó


Mintegy háromszázmilliárdos tartalékot képeznek a jövő évi költségvetésben, amelyre még nem volt példa az ország történetében - hangzott el Lázár János és Rogán Antal közös pénteki sajtótájékoztatóján.

Mint azt a kormánypárti képviselők kifejtették: a 2012-es költségvetés legfőbb célja a stabilitás megteremtése, ezért került sor a rekord méretű tartalék képzésére. Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke ezzel összefüggésben elmondta: ez az összeg a 150 milliárd országkockázati, az 50 milliárd kamatkockázati és a 100 milliárd forintnyi általános tartalékból tevődik össze.



Rogán Antal és Lázár János sajtótájékoztatója

Lázár János arról számolt be, hogy hétfőn kezdi meg a Fidesz-frakció a költségvetési vitát, az ülésen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is részt fog venni. Illetve Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatást fog adni a frakció számára az október 23-i EU-csúcson született döntésekről is –tette hozzá.

A legfontosabb kérdés azonban továbbra is az, hogy 2012. milyen lesz az EU szempontjából – mondta a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve: óriási gazdasági bajok vannak a világban, ezért a költségvetés legfőbb feladata megvédeni az ország pozícióit és az embereket.

A hosszú távú célokról szólva Lázár János úgy fogalmazott: továbbra is a hiány három százalék alá csökkentése, az államadósság elleni küzdelem, a strukturális átalakítások végrehajtása, az otthonvédelem és a gazdaság megerősítése a főbb prioritások.


„A kedvezményes nyugdíjak korszakának vége van”

Rogán Antal a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy az elmúlt nyolc év örökségének a kezelése is feladata a költségvetésnek. A részletekről szólva kiemelte: tízezermilliárd forintnyi lejáró adósságot kell megújítania hazánknak a következő évben. Szavai szerint az sem elhanyagolható körülmény, hogy a 2010-es költségvetés, - amelyet még a Bajnai-kormány készített -, strukturális problémákkal volt tele, illetve a valódi hiány a duplája volt a tervezettnek – tette hozzá.


A 300 milliárdos tartalékkal kapcsolatban az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke kiemelte: ennek az összegnek elegendőnek kell lennie bármilyen veszélyhelyzet kezelésére.

A nyugdíjkasszával kapcsolatban Rogán elmondta: a kassza egyensúlyának megteremtése már az előző évben megkezdődött a nyugdíjtőzsdék beszüntetésével, és az idei évben folytatódik a nyugellátások felülvizsgálatával. „A kedvezményes nyugdíjak korszakának vége van” – szögezte le a képviselő.


További célkitűzésként fogalmazta meg Rogán az Egészségügyi Alap egyensúlyának megteremtését. Ezzel összefüggésben a sajtótájékozttatón elhangzott: a fogyasztási, a baleseti és jövedéki adók emeléséből befolyó összeget teljes egészében az E-Alap rendbetételére fordítják. A fideszes politikus a jövő évi költségvetést felelősen magalkotott tervnek minősítette, ugyanis az szavai szerint véd a nemzetközi kockázatok ellen, ugyanakkor a családok gyarapodását is biztosítja.

Az ellenzék javaslatai több száz milliárdos adóemelést tartalmaznak

Lázár János az alternatív költségvetési javaslatokat ismertetve elmondta: a szocialisták meglehetősen elnagyolt és kidolgozatlan javaslata több mint 300 milliárd forintos adóprést jelentene, míg az LMP javaslata is szinte kizárólag az adóemelésről szólna. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP által vállalt és megvalósított egykulcsos adórendszerrel 2013-ra mindenki nyerni fog –tette hozzá.

Rogán ezt azzal egészítette ki, hogy az MSZP költségvetésében foglaltak megvalósítása brutális mértékű 320 milliárdos emelést jelentene a személyi jövedelem adó terén, míg 250 milliárdos többletterhet jelentene a kis- és középvállalkozások számára.

Az LMP javaslatáról szólva megjegyezte: az ellenzéki párt alternatív költségvetésében 188 milliárddal növelné az SZJA- terheket, 68 milliárd forintnyi kedvezményt vonna vissza, illetve további adókat vetne ki a szállodákra és a repülőjegyekre is, aránytalanul növelve a turizmus terheit.

Összegzésében úgy fogalmazott: az ellenzéki javaslatokat a kormánypártok nem tudják támogatni, ugyanis vesztese lenne mindenki, aki munkából származó jövedelméből akarja eltartani családját.


„A bankok összejátszanak, hogy minél kevesebben jussanak forinthitelhez”

"Mi az önkormányzati adószabadságot hirdetjük. Ami azt jelenti, hogy az állam eldönti, milyen adókat akar beszedni, és ezen fölül azt, hogy a helyhatóságok milyen adókat szednek be, azt nekik kell eldönteni. Nem korlátozni kell, hogy mennyi és milyen adót szedhet be egy önkormányzat, hanem kinyitni a lehetőséget" - válaszolt Lázár János a témában feltett kérdésre. Hozzátette, hogy véleménye szerint, az így kivetett adókból származó bevételeknek teljes egészében a település költségvetésébe kell kerülniük.

A végtörlesztéssel kapcsolatos kérdésre Rogán úgy reagált: ha a bankok magatartása ezt szükségessé teszi, a Fidesz a törvény újbóli módosítását fogja javasolni, ugyanis véleménye szerint a bankok összejátszanak, hogy minél kevesebben jussanak forinthitelhez, és így minél kevesebben élhessenek a végtörlesztés lehetőségével.

Hozzáfűzte: ha pontosítás szükséges, az már a november 3-i ülésen a parlament elé kerülhet, azonban a kérelmezés ez év végi határidején nem kívánnak módosítani.

(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: