2011. október 23., vasárnap

Lázár: "A legfontosabb ok a remény volt"

Számos oka van annak, hogy 1956 olyan mélyen beírta magát a magyar nemzet tudatába, történelmébe - jelentette ki Lázár János, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője pénteken este a szlovákiai Dunaszerdahelyen.

A többségében magyarok lakta Csallóköz szívében Az emberi méltóságért mottó jegyében ünnepi koncerttel emlékeztek meg az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc 55. évfordulójáról. Lázár János mellett az est másik szónoka Berényi József, a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke volt.

"A legfontosabb ok a remény volt. Az 1956-os magyarok a reménytelenség korában választották a reményt" - szögezte le Lázár. Hozzátette: ez döntően az akkori fiatalságnak köszönhető. A frakcióvezető kiemelte: 1956-ot és a 2011-et "az igazság is összeköti". Az 1956-os fiatalok keresték az igazságot, s "az igazságot az igazságtalanságtól 2011-ben is meg kell tudni különböztetni" - hangsúlyozta Lázár. Ezzel kapcsolatban kifejtette: 1956 nem fér össze a Kádár-rendszerrel, s a Kádár-rendszerről le kell rántani a leplet, s ki kell mondani róla az igazságot. Az 1956-ra való tartós emlékezet harmadik okaként az jelölte meg, hogy "a magyarok körében kultusza van a nemzeti függetlenségnek". A politikus szerint "a magyarság csak akkor tud megmaradni, ha biztosítani tudja függetlenségét".

Fotó: MTI

"Van-e értelme a forradalmaknak?" - tette fel a kérdést Berényi József, aki történészként úgy látja: az 1956-os fiatalok, akárcsak az 1848/1849-esek, tudatában voltak annak, hogy túlerő ellen harcolnak, s mégis harcoltak, s életüket áldozták. "Azért, mert tudták, hogy a szabadság eszméje, a gondolat túléli őket" - szögezte le az MKP elnöke. Kifejtette: azok a felvidéki fiatalok, akik ma Szlovákiában a kétnyelvűségért, a magyar nyelv szabad használatáért harcolnak, tulajdonképpen szintén "szabadságharcot vívnak". Berényi szerint ők "napjaink hősei, szabadságharcosai". Hangsúlyozta, hogy a magyar nyelv szabad használata a közéletben és a társadalomban rendkívül fontos a szlovákiai magyarság számára, mert ez biztosíthatja csak a megmaradást. A március 10-re kiírt előre hozott szlovákiai parlamenti választással kijelentette: "Március 10-én újraosztják a lapokat, szeretnénk visszakerülni a parlamentbe, de nem mindenáron". Leszögezte, hogy az MKP számára rendkívül fontos a kisebbségi önkormányzat, az autonómia, amit vállalni kell.

A több mint egyórás koncerten neves felvidéki és magyarországi művészek léptek fel. Dunaszerdahelyen a Magyar Koalíció Pártja és az Emberi Méltóság Tanácsa civil szervezet közösen szervezték meg 1956 évfordulójának megünneplését. A koncert előtt délután megkoszorúzták a Diktatúra Áldozatainak Emlékművét.

Lázár János szerint természetes, hogy 1956 évfordulóját a magyarok együtt ünneplik. "1956 magyarországi eseményei már akkor túlmutattak a határokon, európai jelentőségűek voltak" - nyilatkozta az MTI tudósítójának a Fidesz frakcióvezetője.

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: