2011. október 24., hétfő

Kárpátalján méltóképpen emlékeztek meg 1956-ról


1956-ban Kárpátalján is megtalálták az emberek a módját, hogy csatlakozzanak "ahhoz a reménytelenül szépséges magyar vállalkozáshoz, mert ezt kívánta az igazság, ezt kívánta a becsület" - jelentette ki Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő vasárnap Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott 1956-os emlékünnepségen elmondott beszédében.

"Soha el nem múló hálával és köszönettel tartozik ezért a kárpátaljai magyaroknak az egész nemzet, San Franciscótól Szabófalváig, Budapesttől Beregszászig" - hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: az 1956-ban kivívott szabadság - még ha ez rövid ideig tartott is - ismét egységbe kovácsolta a nemzetet. "Nekünk, akik 56 hőseitől örökül kaptuk a szabadságot, meg kell élnünk, életre kell keltenünk azt" - hangsúlyozta a politikus. Párhuzamot vonva napjainkkal, Deutsch kiemelte: az a válság, amellyel jelenleg Európa küzd, alapvetően morális jellegű, s abból fakad, hogy Európa nem tartotta szem előtt saját értékeit - önazonosságát, a kereszténységet, a munka értékét és a gazdaságban betöltött szerepét. "A legfontosabb, amihez ezekben a nehéz időkben nekünk, magyaroknak ragaszkodnunk kell, az 1956 öröksége, a szabadság" - mutatott rá.

A politikus a nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozva kiemelte: "a kárpátaljai magyarság számíthat a polgári kormányra, számíthatnak ránk, akik az Európai Parlamentben képviseljük a magyar érdekeket". Az egyszerűsített visszahonosításról szólva a többi között leszögezte: a kettős állampolgárság lehetőségével "a kárpátaljai magyarok csak a jogos jussukat kapták vissza, s az anyaország hálával és köszönettel tartozik azoknak, akik éltek ezzel a jogukkal, hiszen ezzel kimondták: bíznak bennünk, s bíznak az összetartozásban."

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által szervezett központi megemlékezésen köszöntötték Perduk Tibor, Milován Sándor és Molnár László kárpátaljai ötvenhatost, akiket ellenálló csoportok tagjaként a szovjet bíróság több éves börtönbüntetésre ítélt 1956-os tevékenységük miatt. A rendezvényen a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata az alkalomhoz illő irodalmi összeállítással tisztelgett 56 hőseinek emléke előtt.

Kárpátalján az 1956-os megemlékezések még pénteken elkezdődtek, Ungváron megkoszorúzták a helyi ellenálló csoport emléktábláját, míg Tiszapéterfalván Kiss Ferenc irodalomtörténész emléktáblájánál tartottak emlékünnepséget. Nevetlenfalban megemlékezést tartottak Illés József, a helyi ellenálló csoport tagja emléktáblájánál, Gálocson a mártírhalált halt Gecse Endre református lelkész sírjánál és a gálocsi ellenálló csoport emléktáblájánál. Megemlékezés volt Nagyszőlősön a helyi ellenálló csoport emléktáblájánál. Szombaton Ungváron az ungvári magyar főkonzulátus diplomatái megkoszorúzták a helyi börtön falán lévő emléktáblát, amelyet az 1956-ban Magyarországról oda deportált és ott fogva tartott forradalmárokat őrizték. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) központi megemlékezését vasárnap tartotta Mezőkaszonyban, az ottani 1956-os ellenálló csoport emléktáblájánál.

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: