2011. október 18., kedd

Hoyer: Meg kell erősíteni az uniót és a közös valutát


A horvát csatlakozások gyors lezárása Magyarországnak köszönhető - mondta az InfoRádiónak adott interjújában Németország Külügyminisztériumának államminisztere. Werner Hoyer kiemelte: meg kell erősíteni az EU-t és benne a közös valutát, Görögországnak pedig az eurózóna tagjának kell maradnia.

Az InfoRádió kérdésére válaszolva a német külügyér kifejtette: folyamatosan egyeztet magyar kollégáival, és így volt ez a soros magyar elnökség alatt is, amikor Martonyi János nagyon bölcsen irányította az Európai Uniót. Szavai szerint ez most különösen fontos, hiszen hamarosan Európai Tanácsülés lesz, ahol néhány nagyon fontos döntést kell meghozni.

Ezzel összefüggésben Hoyer emlékeztetett: évekig mindenki biztosnak vette Európát és benne mindent, azonban mostanra világossá vált, hogy nem lehet ezt biztosra venni, ha nem erősítjük meg az uniót, és benne a közös valutát, amelyet 17 ország használ, de amely kulcsfontosságú a többi, nem eurózóna tagra nézve is.

A magyar elnökséggel kapcsolatban az államminiszter megjegyezte: az nagyon sikeres volt, sok eredményt ért el. A horvát csatlakozások gyors lezárása Magyarországnak köszönhető. Hozzátette: persze vannak nézetkülönbségek is, de ezt barátságos módon meg lehet beszélni, ahogyan az elmúlt 21 évben, amióta létezik a Magyar-Német Fórum mindig így volt, és ami ez idő alatt egy mély baráti viszonyt hozott létre a két ország között.

(inforadio.hu )

Nincsenek megjegyzések: