2011. október 17., hétfő

Kiszelly: Alaptalanok az ellenzék aggályai

Nem sérülnek a demokratikus alapelvek a Lázár János által bemutatott választójogi törvénytervezet alapján, azonban a parlament létszámát szerencsésebb lenne egy páratlan számban meghatározni, mivel páros szám esetén elképzelhető, hogy döntetlen állás alakul ki – nyilatkozta az MNO-nak Kiszelly Zoltán politológus.

Világos és előre megismerhető szabályok kellenek az új választási rendszert illetően, ami ebben az esetben megvalósul, mivel még több mint két és fél év van hátra a következő voksolásig – mondta el lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Véleménye szerint a most beterjesztett javaslat biztosítja a kormány leválthatóságát, a kormányváltó szándékot nem tudja kiiktatni. Ezen okok miatt a demokratikus ismérvek nem sérülnek, és az aggályok is alaptalannak tekinthetők – fogalmazott a szakértő.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn jelentette be, hogy egyfordulós, vegyes, kétszavazatos, töredékszavazat-visszaszámláló választási rendszer jöhet létre. Az egyéni jelöltre leadott szavazat melletti listás voks esetében a választópolgár eldönthetné, hogy az országos listára vagy a nemzetiségi-kisebbségi listára szavaz-e.

Az egyéni választókerületek száma a jelenlegi 176 helyett 106 lenne. A határaik nem léphetnék át a jelenlegi megyerendszer határait, kialakításuknál pedig figyelembe kellene venni a népesség, a nemzeti kisebbségek számarányát, a regisztrált állampolgárok számát, a földrajzi, közigazgatási és „netán” történelmi határvonalakat és szempontokat is.

A teljes elemzést az MNO-n olvashatja.

(MNO-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: