2011. október 26., szerda

Adótörvények és korhatár előtti nyugdíjak a Ház előtt


Hatórás időkeretben tárgyalja ma az Országgyűlés a jövő évi adótörvényeket. Ezután a képviselők megvitatják a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetését célzó kormányzati javaslatot.

Az adótörvények vitája Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 35 perces expozéjával kezdődik, majd a frakciók vezérszónokai következnek 25-25 percben. A kormánypárti és az ellenzéki képviselőcsoportoknak összesen három-három órájuk lesz álláspontjuk kifejtésére. A kormány tervei szerint az áfa felső kulcsa 25-ről 27 százalékra emelkedik jövőre. A javaslat alapján a helyi építmény- és telekadót a forgalmi érték 3 százalékában maximálnák, míg a baleseti adót a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjának 30 százalékaként a biztosítók szednék be az autósoktól. A személyi jövedelemadót érintő változás, hogy havi 202 ezer forintos jövedelemig megszűnne a 27 százalékos aalap-kiegészítés, vagyis kivezetik a szuperbruttót, ugyanakkor megszűnne az adójóváírás is. A munkavállaló által fizetendő egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék mértéke egy százalékponttal 7,5 százalékról 8,5 százalékra emelkedhet jövőre.

Az adótörvények vitája után a Ház megtárgyalja a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló előterjesztést. Ez utóbbi alapján jövőre már nem állapíthatók meg korhatár előtti nyugdíjak, a jelenleg folyósítottakat pedig a korhatár előtti ellátásként - föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén átmeneti bányászjáradékként, fegyveresek esetében szolgálati járandóságként - kell továbbfolyósítani.

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: