2011. október 22., szombat

Szócska: Intézmény nem vész el, csak átalakul

Nem kell intézménybezárásoktól tartani, de némelyikük átalakulhat a Semmelweis Tervben foglalt szerkezetátalakítási folyamatnak köszönhetően - mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára csütörtökön Mohácson a nem fővárosi és megyei fenntartású egészségügyi intézmények vezetőivel folytatott konzultáció után.

Szócska Miklós hangsúlyozta: március végéig tárgyalják újra a jelenlegi állapotban januárban átvételre kerülő intézmények területi ellátási kötelezettségeit. Ennek köszönhetően május 31-ével már új fekvőbeteg-ellátó rendszeri beosztásban indul az ellátás. "Háromnegyed év alatt kell lebonyolítani az egyeztetéseket, a szerződéskötéseket és az új rendszer indítását" - emelte ki.

Az egészségügy mostani átalakítását "túlélési gyakorlatnak nevezte", célozva a jelenlegi gazdasági helyzetre. "Azért is kezdtük itt a konzultációs sorozatot, hogy megmutassuk, számunkra a kisebb települések ellátása is fontos. Mindemellett ami az elmúlt időszakban az egészségüggyel történt, az a mohácsi csatához hasonlítható. De utána is van élet" - fogalmazott Szócska Miklós.

Mint mondta, intézmény nem fog megszűnni, de átalakulhat. Nemsokára az is kiderül, hogy hol épülnek kistérségi kórházak, és hol korszerűsítik a helyi intézményeket. Véleménye szerint a betegek mindebből annyit fognak érzékelni, hogy egyértelműbb lesz számukra, melyik intézménybe kell menniük. Hangsúlyozta, hogy sok embernek biztosan kevesebbet kell majd utaznia.

Szócska Miklós az átalakítás költségeinek finanszírozásával kapcsolatban közölte: jelenleg 60-70 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érhető el. Az államtitkár beszámolt a mohácsi konzultáció eredményeiről is. Mint mondta, az intézményvezetők kedvezően fogadták a rendszer átalakításának hírét, hiszen mindenki tudja, hogy jelentős változásokra van szükség. Kiemelte: az első tapasztalatok szerint az intézményvezetők szimpatizálnak azzal, hogy mindezt velük egyeztetve csinálják végig.

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: