2011. október 23., vasárnap

Országszerte ünnepi megemlékezéseket tartanak

Országszerte számos helyen tartanak ma megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 22. évfordulója alkalmából; este a Parlament előtti Kossuth téren fellobbantják a forradalom lángját.

Az Országházban Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes adja át a köztársasági elnök által, a miniszterelnök megbízásából adományozott Nagy Imre Érdemrend kitüntetéseket, valamint az 1956-os Emlékérmeket és Emléklapokat. A polgárőrség budapesti ünnepségén az Év polgárőre, az Év polgárőr egyesülete, az Év polgárőr pedagógusa, a Polgárőrség sajtódíja és a Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrend kitüntetéseket és más elismeréseket osztják ki. Az eseményen részt vesz Hatala József országos rendőrfőkapitány és Tóth László, a BM helyettes államtitkára.

A Műegyetem rakparton lévő szobornál délelőtt a Szabadságharcosokért Közalapítvány, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, az 56-os Szövetség, a Történelmi Igazságtétel Bizottság, a Politikai Elítéltek Közössége, a Recski Szövetség, a Szórakész és az Igazolt Magyar Szabadságharcos Szövetség tart megemlékezést, beszédet mond Boross Péter volt miniszterelnök. Délután a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendezendő ünnepségen a kormány nevében Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter mond beszédet, majd koszorút helyez el. A megemlékezésen részt vesz Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Tarlós István főpolgármester, Haltzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke és Hajtó Ödön, a Műegyetem ,56 Alapítvány elnöke.

A fővárosban e rendezvényeken kívül koszorúzást tartanak az Ötvenhatosok terén, a Széna téren Gaál Gergely, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnökhelyettese, a VIII. kerületi Corvin közben Ágh Péter, a Fidelitas országos elnöke mond beszédet, míg az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség emléktáblát avat Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Mensáros László és Sinkovits Imre emlékére. Este hét órakor a Parlament előtti Kossuth Lajos téren Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára lobbantja fel a forradalom lángját.

A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV is hozzájárul az állami ünnepségek hangulatához a nagykörúti 4-es, 6-os Combino villamosokon hallható, ünnepet idéző bejátszásokkal, valamint a Nagykörút és a 47-49-es villamosok egyes megállóiban olvasható emlékszövegekkel. E járatok útvonala több ötvenhatos helyszínt is érint, például a Széll Kálmán teret, a Széna teret, a Blaha Lujza teret, a Corvin közt. Az ,56-os forradalomra és szabadságharcra emlékezve október 22. és november 4. között a Combino villamosokon a forradalmat, a forradalmi eseményeket idéző bejátszások lesznek hallhatóak, a megállókban forradalmárok rövid, fényképes életrajzával ismerkedhetnek meg a járművekre várakozók.

Bács-Kiskun megyében, Lakiteleken Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mond ünnepi beszédet.

Zala megyében, Hévízen a Szabadság, Szerelem című film vetítésével kezdődik a városi megemlékezés az '56-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. Beszédet mond többek között Papp Gábor polgármester, majd este hét órakor Demjén Ferenc koncertjével zárul a program. Komárom-Esztergom megyében, Tatán a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára, Halász János tart ünnepi megemlékezést.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a szendrői református temetőben Hatvani Viktor új síremlékének megáldása alkalmából az 56-os Bódvavölgyi Munkástanácsok Alapítvány megemlékezésén Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára mond beszédet. Borsod megyében emellett ünnepséget tartanak Mezőkövesden.

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: