2011. október 17., hétfő

Az LMP létező szervezeteket kettőzne meg javaslatával


A kormány nem támogatja a Lehet Más a Politika (LMP) Nemzeti Összefogás Tanácsról szóló törvényjavaslatát, azt a határon túli magyarok szavazati jogának megakadályozására tett kísérletnek tartja - mondta Répás Zsuzsanna vasárnap az MTI-nek. Az indítvány hétfőn kerül az Országgyűlés szakbizottsága elé.


"Úgy érzem, hogy meglévő és jól működő fórumokat próbálna megkettőzni a javaslat" - fogalmazott a nemzetpolitikai helyettes államtitkár. Hozzátette: van két olyan fórum is, amely a legfelsőbb szintű politikai párbeszédet és kapcsolattartást szolgálja a magyar-magyar kapcsolatokban, ez a Magyar Állandó Értekezlet és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma.

"Miért gondolják, hogy szükség lenne egy harmadik fórum létrehozására is, amikor két jól működő testület van? Még egyet létrehozni, devalválná az eddigiek értékét is" - mondta Répás Zsuzsanna, megjegyezve, nem világosak azok a plusz funkciók sem, amelyeket az új tanács betölthetne. A helyettes államtitkár - mint mondta - látja a javaslatban azt a "hátsó gondolatot", amely a határon túli magyaroknak nyújtandó szavazati jog kiváltására irányul. Ezzel szemben határozott és egyértelmű a politikai szándék, hogy azokat a magyar állampolgárokat is bevonják a politikai vérkeringésbe, akik nem rendelkeznek állandó magyarországi lakóhellyel - tette hozzá.

Számukra is lehetővé kívánjuk tenni a szavazáson való részvételt - fogalmazott Répás Zsuzsanna, hangsúlyozva: nem tartja jónak, hogy ezt egy ilyen kezdeményezéssel próbálják megakadályozni, vagy ellehetetleníteni. Mint emlékeztetett, a magyar kormány többször kinyilvánította, hogy nincs különböző típusú állampolgárság, aki magyar állampolgár, annak ugyanolyan jogai és kötelességei vannak, éljen bárhol a világban. Ez a jövőben a választási struktúrában is tükröződne – fűzte hozzá.

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: