2012. szeptember 26., szerda

Számításokat készítenek a segélyplafon bevezetéséhez

Már készülnek a számítások a gazdasági tárcánál a segélyezési plafon bevezetéséhez – mondta el a 180 percben Soltész Miklós szociális államtitkár.

Dolgozik a kormány azon, hogy segélyezési plafont vezessen be az egy főre havonta kifizethető szociális támogatásoknál – mondta a Kossuth Rádióban Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tisztségviselője a 180 percben úgy fogalmazott: nem lehet, hogy több pénz kapjanak a segélyből élők, mint azok, akik vállalják, hogy elmennek dolgozni nagyon alacsony bérért. A segélyplafon bevezetéséhez szükséges számításokat a gazdasági tárca szakemberei végzik – mondta a politikus.
Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a segélyezési lehetőségek szűkítése nem újdonság, miután a kormányzat a juttatások kifizetését már korábban valamilyen feltételhez kötötte, például közmunkához, vagy iskolába járáshoz. Soltész Miklós azt is elmondta, a kormányzat a gyermeknevelést közvetlenül segítő juttatásokhoz nem nyúlnának hozzá.

Annak kapcsán, hogy a kormány módosítaná a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt, miután több ezren olyan határozatot kaptak kézhez, amely szerint csökkenne a nyugdíjuk, Soltész Miklós megerősítette, azt a döntést hozták hogy visszavonják a határozatokat. A törvényt pedig úgy változtatnák meg, hogy akiknek csökkent volna a nyugellátásuk, azoknak továbbra is a korábbi összeget utalják. Akiknek viszont magasabb díjat állapítottak meg, életük végéig megkaphatják a magasabb összeget. „A sok-sok munka mellett, amit elvégeztünk több mint két év alatt, hibák is becsúsznak, olyan hibák,a melyek sokszor nem előre láthatóak, vagy szinte kiszámíthatatlanok” – mondta a politikus.

Az özvegyi nyugdíj és a szociális járadékosok juttatásainak együttes folyósítása kapcsán egy tavalyi törvénymódosítás miatt szeptembertől körülbelül 15 ezren rosszabbul, 8 ezren pedig jobban jártak volna. Az ügyben a parlament már megkezdte a vitát, és mindenki egyetért vele, hogy azoknak, akik rosszabbul jártak volna, marad az eddigi ellátásuk, tehát nem romlik a helyzetük. A közel 8 ezer másik érintett személy pedig a számukra kedvezőbb összegű támogatást fogják megkapni – tette hozzá a 180 percben Soltész Miklós államtitkár.
(hirado.hu- fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: