2012. szeptember 29., szombat

Budapestre látogat a román külügyminiszter

Budapestre érkezik hétfőn Titus Corlatean, a Külügyminisztérium közlése szerint a román tárcavezető Martonyi Jánossal várhatóan a két ország közötti kapcsolatrendszer kérdéseiről tárgyal, különös tekintettel a fennálló nézetkülönbségekre.

A tárca az MTI érdeklődésére kiemelte, hogy Martonyi János és Titus Corlatean emellett a regionális együttműködés kérdéseit és az Európai Unió aktuális témáit tekinti át. Legutóbb márciusban találkozott a magyar külügyminiszter akkori román kollégájával, Cristian Diaconescuval Bukarestben. Közlésük szerint a román külügyminisztert udvariassági látogatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.
   
Hangsúlyozták, hogy Románia fontos partnere Magyarországnak. A két ország több regionális, európai uniós és nemzetközi kérdésben képvisel azonos vagy nagyon közeli álláspontot, és közös céljuk a kereskedelmi, a gazdasági, az energetikai, a külügyi, a kulturális és kisebbségi együttműködés erősítése, a határ menti térségek kapcsolatainak előmozdítása - mutattak rá.
   
Magyarország és Románia együttműködhet több, az EU napirendjén szereplő témában is, így az új pénzügyi keretterv kidolgozásában, illetve a Duna- és a romastratégia megvalósításában. Magyarország azt szeretné, ha Románia aktívan támogatná kezdeményezéseit a 2013-2014-es közép-európai évben - tették hozzá.
   
Magyarország 2013-2014-ben egyidejűleg látja majd el a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) és a visegrádi csoport - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - elnökségi feladatait.
   
Martonyi János szeptember közepén egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, Magyarország nyitott Románia felé, szeretné, ha úgy alakulnának a két ország közötti kapcsolatok, ahogyan 2010-ben elindultak. Martonyi János hozzátette, bízik abban, hogy a jó viszony a "nyugtalanító jelek és belső nehézségek ellenére" folytatható.
   
Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, Magyarország azt szeretné világosan látni, hogy számíthat-e a román kormányra, készen áll-e Bukarest az elmúlt években felépített kapcsolatrendszer fejlesztésére, továbbá arra, hogy "a térségbeli szolidaritás talaján" maradjon.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: