2012. szeptember 25., kedd

Idén Danuta Hübner kapta a Pálfi István emlékérmet


Átadták a Pálfi István emlékérmet hétfőn a fővárosban: az idén Danuta Hübner, az Európai Parlament regionális fejlesztési bizottságának elnöke részesült az egykori néppárti képviselőről elnevezett elismerésben.

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára köszöntőjében kiemelte: világosan kell látni, hogy az Európai Unió értékeit a gazdasági nehézségek idején - jobban, mint bármikor - a helyi, regionális kezdeményezések adják. Az unió lendületét csakis alulról - a falvak, városok, régiók szintjéről indulva lehet visszaszerezni - fejtette ki. Ehhez olyan összefogásra van szükség - folytatta a parlamenti államtitkár - amely egyesíti a helyi és regionális kormányzati szerveket, a civil szférát, az üzleti és a tudományos élet szereplőit.
Fotó: MTI - Földi Imre
Rétvári Bence rámutatott: a válság következtében arra kell törekedni, hogy az amúgy is szűkös forrásokat minél hatékonyabban és eredményesebben használják fel, ehhez a felesleges adminisztratív terheket meg kell szüntetni, a szabályozást mindenki számára egyszerűvé, egyértelművé és átláthatóvá kell tenni. Mindezt úgy, hogy a "pénzgazdálkodás szigorú elvei" nem sérülhetnek. A kereszténydemokrata politikus - aki a díjazottnak az államfő gratulációját is tolmácsolta - kiemelte: Pálfi István példát állított mindazok számára, akik a közös Európa erősebbé tételén fáradoztak.

Barsiné: Danuta Hübner Lengyelország integrációjának meghatározó személyisége

Barsiné Pataki Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke kiemelte: Danuta Hübner életútja bővelkedik tudományos eredményekben. Lengyelország gazdasági és politika integrációjának, a régió felzárkózásának meghatározó személyisége. 2004-2009 között az Európai Bizottság biztosaként nemcsak irányítója, hanem megújítója is volt az európai regionális politikának - hangsúlyozta a díjazottat méltatva.

Idézte Danuta Hübner gondolatait arról, hogy a megosztott Európa soha nem lesz versenyképes, a kohézió teszi működőképessé, és ezt a regionális politika alapozza meg. Kitért arra, hogy a szakpolitikus szerint erősíteni kell a regionális politikában a határon átnyúló elemeket, és a fiatalokat úgy kell képezni, hogy ne csak állást keressenek, hanem képesek legyenek maguk is munkahelyet teremteni.

Hübner: Magyarország nagyon sokban hozzájárult a regionális politika alakulásához

Danuta Hübner, az Európai Parlament regionális politikáért felelős szakbizottságának elnöke - aki megtiszteltetésnek nevezte a díjat - azt mondta: Magyarország nagyon sokban hozzájárult a regionális politika alakulásához. A lengyel kereszténydemokrata politikus kiemelte: versenyképesebb gazdaságot szeretnének létrehozni, majd szólt arról, hogy az európai költségvetést növelni kell, és fontos, hogy versenyképes maradjon a gazdaság, növekedjen a kohézió. Egyformán bővülhessenek a gazdagabb és a szegényebb országok - összegezte a célt. Az unió korábbi regionális területért felelős biztosa szerint a végrehajtott változásokkal Magyarország a változás élére kerül az elkövetkező években.

Az ünnepségen jelen volt Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök és Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium volt közigazgatási államtitkára. A Pálfi István emlékérmet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter alapította. A kitüntetést azok kaphatják, akik kiemelkedő munkát végeztek a regionális politika fejlesztésében, hozzájárultak az együttműködés fejlődéséhez, a határon át nyúló kapcsolatok erősítéséhez.

A bronzból készült emlékérmet a miniszter adományozza évente egy embernek. A díjat első alkalommal két éve Jan Olbrycht lengyel politikus, európai parlamenti képviselő kapta, míg tavaly Michel Delebarre, a területi kohéziós politikáért felelős bizottság elnöke volt a kitüntetett. Pálfi István fideszes politikus 2006-ban hunyt el; 2004-től haláláig az Európai Parlament képviselője volt, a költségvetési ellenőrzési és a regionális fejlesztési bizottságban dolgozott.
(MTI - fidesz.hu)
 

Nincsenek megjegyzések: