2012. szeptember 3., hétfő

„Magyarország nem biztonságos a romák és zsidók számára”

By in Hírek, Kanadából / 40 hozzászólás





A magyar cigányság és zsidóság helyzetéért aggódnak a bevándorlási és menekültügyi törvényének szigorítására készülő Kanadában. Karl Nerenberg kanadai újságíró és parlamenti tudósító blogjában azt írja, hogy az európai neonácik többnyire a muzulmánok ellen lépnek fel erőteljesen, míg Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában és legfőképp Magyarországon gyűlöletüket leginkább a romák ellen fordítják.
Karl Nerenberg kanadai parlamenti tudósító legfrissebb blogbejegyzésében azt kifogásolta, hogy az új kanadai menekültügyi törvény kidolgozását megelőző meghallgatásokra nem „szemtanúkat”, hanem az Európai Unió kanadai nagykövetét, Bernhard Matthias Brinkmannt hívták meg, aki egy szót sem szólt a romák európai „diszkriminálásáról és üldözéséről”, hanem csak arról a vonzó jólétről beszélt, amely a romákat Kanadába vonzza. Brinkmann hasonlóan nyilatkozott Helyes Imréhez, az ottawai konzuli hivatal vezetőjéhez, aki – ahogy azt korábban megírtuk – arról számolt be a kanadai parlament Bevándorlási Bizottsága előtt, miszerint a magyar kormány mindent megtett azért, hogy megszüntesse a szélsőjobboldal utcai megnyilvánulásait.
Ennek némileg ellentmond – idézi magyar forrásait a kanadai újságíró – hogy néhány héttel ezelőtt került sor egy újabb gárdaavatásra a Hősök terén, amelyet a rendőrség tétlenül szemlélt. Nerenberg szerint ennek tükrében hiba lenne Magyarországot „biztonságos országnak” nevezni az új menekültjogi törvényben.
Csányi-Robah Gina, a torontói Roma Közösségi Központ munkatársa – akit szintén meghallgatott a parlamenti bizottság – még május elején azt mondta, hogy „Magyarország már jó ideje nem biztonságos ország, és most egész biztosan nem az.” Csányi-Robah szerint az ország nem biztonságos a romák számára, és nem biztonságos más, nem roma csoportok számára sem, beleértve a zsidókat. Hogyha tovább romlik a helyzet, amit a legtöbb szakértő állít, akkor Kanada felelős lesz amiatt, hogy nem biztosít menedéket a roma menekülteknek a válság és felfordulás idején.
A roma vezető kifogásolta, hogy Kanada még mindig annak megállapításán fáradozik: éri-e üldöztetés európai országokban a cigányokat, holott ez szerinte világosan kiderül abból a jelentésből, amelyet idén februárban tett közzé Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Hangsúlyozta: a helyzetet több európai országban elemző Hammarberg-jelentés külön kitért arra, hogy Magyarországon a romaellenes gyűlöletet és a gyűlölet-bűncselekményeket „az ultrajobboldali Jobbik párt és a hadserege” ösztönzi.
Nerenberg felhívja a figyelmet, miszerint, bár a kanadai hírek tele vannak azzal, hogy a görög választásokon a helyi szélsőjobboldali párt hét százalékot ért el, a kanadai politikai és média elit mégsem veszi figyelembe, hogy a magyar Jobbik nem csak „egy populista, rasszista párt” amely hasonló a francia Nemzeti Fronthoz. Hiszen – Nerenberg szerint – Vona Gábor „nyílt csodálója Adolf Hitlernek” és a 20-as, 30-as évek fasiszta pártjaihoz hasonlóan a Jobbik a politikában és az utcákon is működik. Az újságíró a gárdistákat Mussolini feketeingeseihez és Hitler barnaingeseihez hasonlította, akik „hagyományos magyar náci színekbe öltöznek, és roma közösségeken masíroznak keresztül, inzultálva őket, esetenként ablakokat törnek be és félelmet keltenek.”

Nincsenek megjegyzések: