2012. szeptember 30., vasárnap

Martonyi: Meg kell őrizni a kulturális sokszínűséget

A kulturális sokszínűség megőrzésének és a vallási szélsőségesség kezelésének fontosságáról is beszélt Martonyi János külügyminiszter pénteken New Yorkban, a Civilizációk Szövetsége nevű ENSZ-fórumon (UN Alliance of Civilizations, AoC).

A magyar diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy a kultúrák és vallások közötti párbeszédet előtérbe helyező "szövetség" mára egy széles körben elismert ENSZ-platform lett, amely a különböző hitű, kultúrájú és nyelvű emberek közötti bizalmat, toleranciát és tiszteletet próbálja ösztönözni. Magyarország is teljes mértékben igyekszik elősegíteni, hogy a szövetség működése sikerre vezessen, és osztja céljait, kiemelten is azt a törekvést, hogy a kulturális sokszínűségre vonatkozóan globális szintű egyetértés jöjjön létre - fejtette ki Martonyi János a miniszteri szintű találkozón. Megjegyezte, hogy tavalyi európai uniós elnöksége alatt Magyarország kiemelt hangsúlyt helyezett ezekre az értékekre.
  
A külügyminiszter hangoztatta: Magyarország támogatja, hogy a kisebbségi kultúrákkal és nyelvekkel kapcsolatban is a kulturális sokszínűség megközelítését alkalmazzák. A kisebbségi jogok azért is fontosak, mert ezt a sokszínűséget segítik, és védik a kulturális örökség gazdagságát - tette hozzá.
  
Beszélt Martonyi János arról is, hogy a közelmúltban a líbiai Bengáziban, valamint Kairóban, Szanaában és Tuniszban lezajlott incidensek egyértelművé teszik: a nemzetközi közösség fellépésének jobban kell összepontosítania olyan stratégiák kidolgozására és alkalmazására, amelyek kezelni tudják a vallási szélsőségességet, hiszen ez utóbbi "még mindig túl gyakran ösztönöz erőszakra politikai céllal". Leszögezte: teljes mértékben egyetért az AoC főképviselőjének, Jorge Sampaio volt portugál elnöknek azon javaslatával, hogy keressék meg a választóvonalat a véleménynyilvánítás szabadsága és a gyűlöletbeszéd között.
  
A Civilizációk Szövetsége 2005-ben jött létre José Luis Rodriguez Zapatero spanyol és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök kezdeményezésére, Kofi Annan akkori ENSZ-főtitkár aktív közreműködésével. Olyan nemzetközi együttműködésről van szó, amely a civil társadalom bevonásával, az oktatás és a kultúra eszközeit felhasználva a kultúrák és vallások közötti párbeszédet helyezi előtérbe. A céljait támogatók úgynevezett baráti csoportba tömörülnek; munkájában 110 állam és 23 nemzetközi szervezet vesz részt.

Sampaio a mostani találkozón javaslatot tett arra, hogy a baráti csoport országaiban építsenek ki egyfajta kihelyezett irodahálózatot. Martonyi János beszédében felajánlotta, hogy Magyarország is otthont adna egy ilyen központnak. A Civilizációk Szövetsége jövő februárban Ausztriában rendezi fórumát. Ez lesz az első alkalom, hogy a szövetség legnagyobb rendezvényét Európában tartják.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: