2012. szeptember 26., szerda

Lázár: Egy nemzet kiterjesztéséről van szó



Egymillióval több választópolgárra számít a Fidesz a 2014-es parlamenti választásokon az új választójogi törvény miatt – jelentette ki Lázár János Cegléden, ahol 58 erdélyi magyar tett honosítási esküt a hétvégén.
Létrehozva: 2012. szeptember 25., 08:26 | Utoljára frissítve: 2012. szeptember 25., 09:55
nyomtat küld
A Miniszterelnökség államtitkára az ünnepségen úgy fogalmazott: az új választási törvény hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország és a magyar nemzet egyre nagyobb lesz.

„Ez nap is egy lépés ahhoz, hogy leszámoljunk azzal a politikai szöveggel, ami arról szól, hogy merjünk kicsik lenni. Egy nemzet kiterjesztéséről van szó, és azt gondolom, hogy Magyarország és a magyar nemzet egyre nagyobb lesz, ez mindannyiunk számára a legfontosabb a XXI. században” - mondta.

Az ünnepségre több erdélyi városból is érkeztek olyan magyarok, akik az új választási törvény megalkotásával kaptak lehetőséget arra, hogy honosítási esküt tegyenek, és magyar állampolgárrá váljanak.

„Az új választási törvény azt a célt szolgálja pontosan, hogy minél többen és minél nagyobb felelősséggel szavazhassunk. Körülbelül 600 ezer olyan fogyatékos honfitársunk van, aki korábban nem tudott élni a választás lehetőségével, korlátozva volt a választásban” – mondta, hozzátéve, a kormány számításai szerint 400-500 ezer lesz azok száma, akik a Kárpát-medencében felveszik a kettős állampolgárságot, vagyis választójoguk lesz.

Az államtitkár szerint azzal is számolni kell, hogy Magyarországot 250-300 ezer fő hagyja el, hogy munkát vállaljon - nagyrészt Nyugat-Európában -, és így ők is lehetőséget kapnak, hogy a választásokon részt vegyenek.

Cegléden nem ez az első olyan ünnepség, ahol határon túli magyarok tesznek esküt.

„Meggyőződésem, hogy azzal, hogy ezt a törvényt megalkottuk, visszaadtuk nekik azt a jogot, amit az 1920-as években elvettek tőlük; az állampolgárságot, illetve visszaadtuk azt a reményt, hogy magyarok élhetnek a világ bármely pontján. Mi itt az anyaországban sajátunknak tekintjük őket, hozzánk tartozónak tartjuk őket” – mondta Földi László, Cegléd polgármestere a rendezvényen. 
(hirado.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: