2012. szeptember 29., szombat

Martonyi az egyiptomi külügyminiszterrel tárgyalt


Martonyi János 2012. szeptember 27-én megbeszéléseket folytatott Mohammad Kamal Amr egyiptomi külügyminiszterrel New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 67. ülésszaka alatt. A találkozón a felek megállapodtak abban, hogy szorosabbra fűzik a két ország közötti kapcsolatokat - olvasható a Külügyminisztérium pénteki közleményében.

 
Mint írják, Martonyi János elismerését fejezte ki az új egyiptomi vezetésnek a kormány megalakulása óta elért kül- és belpolitikai sikerekért, egyúttal felajánlotta Magyarország –a demokratikus átmenet terén szerzett– tapasztalatainak átadását. A magyar külügyminiszter jelezte, hogy Magyarország szeretné jobban megismerni az egyiptomi vezetés terveit, ezért fontosnak tartja az országok közötti magas szintű politikai párbeszéd intenzívebbé tételét. A magyar diplomácia vezetője szerint a kapcsolatok fejlesztésében fontos szerep hárul a két ország nagykövetségeire is.

Martonyi János örömmel nyugtázta a két ország gazdasági kapcsolatainak élénkülését, kiemelve a Ganz Motor Kft. és az Egyiptomi Államvasutak között a közelmúltban megkötött 20 millió eurós szerződést. Mohammad Kamal Amr visszaigazolta Martonyi János felvetéseit, hangsúlyozva, hogy az egyiptomi vezetés is készen áll szorosabbra fűzni kapcsolatait Magyarországgal.

Az egyiptomi külügyminiszter arról is beszélt, hogy a magyar vasúti járműgyártás hosszú ideje jó hírnévvel büszkélkedhet Egyiptomban, erre építve elsősorban a közlekedési infrastruktúra területén, de más ágazatokban is számítanak a magyar tőkebefektetésekre. Az egyiptomi külügyminiszter beszámolt arról is, hogy az ország vezetését mélységes aggodalommal tölti el a szíriai helyzet mivel az ország esetleges felbomlása a régió egészét destabilizálná. Egyiptom a válság minél gyorsabb rendezését szorgalmazza – hangsúlyozta Mohammad Kamal Amr.
(OS/MTI-fidesz.hu)
 

Nincsenek megjegyzések: