2012. szeptember 29., szombat

Magyarország támogatja a montenegrói ambíciókat


Kétoldalú tudományos és technológiai megállapodást kötött Magyarország Montenegróval, az öt évre szóló egyezményt Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára és Sanja Vlahović montenegrói tudományügyi miniszter írta alá Podgoricában.

 
Az NGM pénteki közleménye szerint a megállapodás célja közös fejlesztési programok indítása, a tudományos információk és technológiák cseréjének ösztönzése, a tudományos és technológiai, valamint fejlesztési projektekben való közös részvétel előmozdítása - beleértve az együttes pályázást is -, továbbá tudósok, kutatók és szakértők kölcsönös látogatásának lehetővé tétele.
  
A kutatók nemzetközi tudományos és technológiai hálózatokba és együttműködésekbe bekapcsolódásának, szakmai fejlődésüknek elősegítése nemcsak stratégiai szempontból jelentős, hanem ösztönző tényező a fiatal kutatók, illetve a kutatói pályát választók számára is.
  
A most aláírt megállapodást a közeljövőben további konkrét projektek követik, amelyeket a rövidesen Montenegróba utazó hazai szakemberek véglegesítenek - áll a közleményben.
  
Az NGM hangsúlyozza: Magyarország érdeke, hogy az eddig elért sikereket, kedvező fogadtatást Montenegróban a jövőben is megőrizze. Mindemellett Magyarország különös jelentőséget tulajdonít Montenegró Európai Unióhoz és a NATO-hoz történő csatlakozásának, elkötelezetten támogatja a montenegrói ambíciókat.
  
Orbán Viktor miniszterelnök június 15-én Budapesten írt alá kiemelt partnerségi megállapodást Igor Lukšić montenegrói kormányfővel; a mostani megállapodás ennek első kézzelfogható eredménye - hangsúlyozza az NGM a közleményben.
(MTI-fidesz.hu)
 

Nincsenek megjegyzések: