2012. szeptember 26., szerda

Nem lehet különbséget tenni a választók között + videó


Körülbelül egymillió olyan polgár van, aki 2014-ben voksolásra jogosult lesz, és a jelenlegi rendszerben nem tudna részt venni a választásokon – indokolta az előzetes regisztráció intézményének bevezetését Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke az ATV Start című műsorában, kedden.

 
Mint mondta: ez vonatkozik mindazokra, akik határainkon túl élnek Chilétől Jeruzsálemig. Ezzel összefüggésben kifejtette, hogy az állampolgárság új szabályozása szerint ezen személyek száma ugrásszerűen megnőtt. Másrészt viszont van mintegy 400 ezer állampolgár, aki az Európai Unióban vállal munkát, az ő elérhetőségük nem ismert a magyar állam előtt – tette hozzá. „Bár el lehet küldeni állandó lakóhelyekre az értesítést, de soha nem fogják megkapni, hiszen életvitelszerűen máshol tartózkodnak” – fogalmazott a fideszes politikus.  


Kósa Lajos, jelezve, hogy az előző szabályozás szerint a külföldön élők szavazása igen akadozva ment, rámutatott: meg kellett teremteni a levélben szavazás lehetőségét. Kifejtette: a követségeknek az ötszázezres tömeg is gondot okozna, nem beszélve arról a négyszázezer emberről, akik a választás napján nem tartózkodnak Magyarországon.

Arra a felvetésre, hogy a belföldön tartózkodó választóknak miért kell feliratkoznia, a Fidesz ügyvezető alelnöke úgy reagált: a választójog egyik legfontosabb elve, hogy általános, egyenlő és titkos legyen. Ezért nem lehet az eljárásban különbséget tenni választó és választó között – fűzte hozzá.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy korábban az Alkotmánybíróság többször felhívta a figyelmet arra, hogy éppen a külföldön élők szavazási módja miatt a magyar választási rendszer bizonyos részei alkotmányellenesek. Mindezek mellett Kósa Lajos jelezte, hogy a népesség nyilvántartási rendszer is pontatlan, ezért döntöttek egy más szisztéma mellett, melynek része a feliratkozás is.
(fidesz.hu - ATV)

Nincsenek megjegyzések: