2012. szeptember 26., szerda

"A magyar gazdaság legfontosabb gyógyszerei a munka és az innováció" + videó és képek

A gazdasági világválságra ez a cég nem emberek elbocsátásával, hanem egy munkahelyteremtő innovációs beruházással felel – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Egis Gyógyszergyár Nyrt. új kutatás-fejlesztési épületeinek avatásán, kedden. Ugyanitt Hodász István, a cég vezérigazgatója kiemelte: a kutatók hozzájárulnak a munkahelyek megőrzéséhez, sikereikkel pedig újabb termékeket és munkahelyeket teremthetnek. Tekintse meg képgalériánkat!http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=184660http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=184660

 Európában ma a hírek inkább a gyárak bezárásáról, munkahelyek megszűnéséről és válságról szólnak, mi itt Budapesten, a XVI. kerületben pedig egy új üzemet adunk át – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő úgy fogalmazott, „nagyszerűnek érezhetjük ezt a napot azért is, mert ez a 7 milliárdos beruházás mintegy félszáz munkahelyet biztosít magasan képzett szakemberek számára. Nem akármilyen félszáz alkalmazottról beszélünk – jegyezte meg. Mint mondta, minél képzettebb egy Magyarországon lévő gyártókapacitás alkalmazotti köre, annál valószínűbb, hogy hosszabb távon is hazánkban marad a beruházás, és hogy újabb csatlakozó beruházások jönnek létre.


Nagyszerű ez a nap azért is, mert a történelem ismétli önmagát – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: az Egis jogelődje, nyolcvan évvel ezelőtt hozta létre hazánkban az első saját kutató laboratóriumát. A gazdasági világválságra ez a cég nem emberek elbocsátásával, hanem egy munkahelyteremtő innovációs beruházással felel, pontosan úgy, ahogyan ezt 1932-ben is tette – szögezte le.

"Ez a meggyőződés, elv, gondolkodásmód vezérelt minket"

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az Egis Közép-Európa összes iparvállalata közül a negyedik legnagyobb összeget, 11,6 milliárd forintot költ kutatás-fejlesztésre, ez a cég árbevételének a 90 százaléka. Magyarország kormányának nevében szeretnénk elismerésünket kifejezni ezért a nemzetközi rangsorban elfoglalt nagyszerű helyért – fűzte hozzá.
A kormányfő beszédében kiemelte, a magyar gazdaság meggyógyulásának legfontosabb eszközei a munka és az innováció. Emlékeztetett arra, hogy a kormány Magyarországon egy munkaalapú társadalmat szeretne létrehozni a jelenlegi munkahelyek megőrzésével és olyan fejlesztési beruházások elősegítésével, amelyek aztán új munka- és kutatási lehetőséget jelentenek. Ezzel összefüggésben megjegyezte, ebben a szellemben indították el – Európában elsőként – a munkahelyvédelmi akciótervet.

Ez a meggyőződés, elv, gondolkodásmód vezérelt minket, amikor 226 millió forint értékű kormányzati támogatást nyújtottunk az Egis kutatási kapacitások fejlesztését célzó beruházáshoz – jelentette ki. Mi minden olyan kezdeményezés mellé örömmel állunk oda, ami értéket és új munkahelyet teremt – fűzte hozzá.
Az Egis egy magyar vállalat, ezen nem módosít az a tény sem, hogy 51 százalékban francia tulajdonban vannak a részvényei – hangsúlyozta a kormányfő. Ugyanakkor megjegyezte: hazánk örül a Franciaországból érkező beruházásnak, és reméli, hogy hosszú távú lesz ez az együttműködés. Kiemelte azt is, hogy kiváló az együttműködés a gyár francia többségi tulajdonosa és a kormány között, valamint korrekt partnerség alakult ki az Egis gyár, annak vezetői, valamint a magyar egészségügyi kormányzat között.

Az Egis története egy folyamatos sikersorozat

Az Egis Gyógyszergyár jövőre ünnepli alapításának századik évfordulóját. Ennek a gyárnak a története egy folyamatos sikersorozat; egy olyan sikersorozat, amely magyarországi tudásra, magyarországi munkaerőre és magyarországi kapacitásra van alapozva- sorolta a miniszterelnök. Szavai szerint a gyár története bizonyíték arra is, hogy csak elszántsággal és kiválóságra törekvéssel lehetséges a világpiaci élmezőnyben is jól teljesíteni, valamint elismert céget létrehozni, fenntartani és folyamatosan fejleszteni.
Úgy fogalmazott, az Egis ma már egy ismert és világszerte meghatározó magyar cég, és „a most átadott két új beruházás eredményeként létrejött kutatás-fejlesztési kapacitások növekvő számú, új, magas hozzáadott értéket képviselő termékek fejlesztését teszik majd lehetővé”. A magyar innovációnak ez egy újabb központja, és hozzásegít ahhoz, hogy a magyar gyógyszeripar továbbra is a világ élvonalában maradhasson – emelte ki, hozzátéve: a cég arra törekszik, hogy a budapesti bázisról kiindulva, minél messzebbre terjeszkedjen a világban. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy miközben a vállalat a világ több mint 60 országába exportál, a gyógyszerkutatás és -gyártás összes fázisát Magyarországon végzi.
Az Egis azzal segíti Magyarországot, hogy nyereségének mintegy 90 százalékát visszaforgatja a magyarországi kutatás-fejlesztésbe, termelési és egyéb beruházásokba; ez egy újabb ok arra, hogy megemeljük a kalapunkat a gyár francia többségi tulajdonosa előtt – jelentette ki. A kormányfő úgy fogalmazott, a magyar kormány a magyar kormány stratégiai szövetségesként tekint az Egisre, véleménye szerint az ilyen és ehhez hasonló történetekben rejlik Magyarország megújulásának és eljövendő gazdasági sikerének a titka. Ha ezt a receptet követjük, Magyarország újra vissza fog kerülni a sikeres nemzetek sorába – zárta szavait Orbán Viktor.
Több mint 40 ezer családnak nyújt megélhetést az ágazat

Ahhoz, hogy egy termék gyártósorra kerülhessen, nagyon alapos kutató-fejlesztő munkának kell megelőznie, különösen igaz ez a nemzetgazdaságilag nagyon fontos, magas hozzáadott értékű termékekre – jelentette ki Hodász István. Az Egis Gyógyszergyár vezérigazgatója rámutatott, a most átadott, 9000 négyzetméternyi új épületekben „135 munkatárs tehetsége, találékonysága, kreativitása alapozza meg annak a több ezer kollégának a megélhetését, akik a gyártásban vagy a termelést kiszolgáló területeken dolgoznak”. Kutatóink hozzájárulnak munkahelyeink megőrzéséhez, sikereik révén pedig újabb termékek, újabb munkahelyek jöhetnek létre – fogalmazott.
A magyar gyógyszeriparról szólva kiemelte, a kutatás-fejlesztés lehetőségeit mutatja, hogy a magyar feldolgozóipari kutatás-fejlesztési ráfordítások 48 százaléka az ágazatból jön. Termelésünk 70-80 százalékát exportáljuk, 2011-ben a magyar gyógyszeripar 116 milliárd forintnyi bevételi többlettel javította a külkereskedelmi mérleget – sorolta Hodász István, megjegyezve, az idén várhatóan még jobb lesz a szaldó, mivel már az első félévben meghaladta a 120 milliárdot a kiviteli többlet.
Szólt arról is, hogy az exportból származó nyereséget túlnyomórészt Magyarországon forgatják vissza. Mint mondta, beruházóik kizárólag magyar vállalkozók, és a laboratóriumokban megvalósuló kutatás-fejlesztési munka eredményei is a magyar gazdaságot erősítik. A 14 ezer főt foglalkoztató szektor több mint 40 ezer családnak nyújt megélhetést, ráadásul munkatársaink fele felsőfokú végzettségű – jelentette ki.

Az Egis csak itthon kutat, fejleszt és gyárt. Az elmúlt húsz évben 130 milliárd forintot fordítottunk beruházásokra, ennek 40 százalékát, több mint 50 milliárd forintot a gazdasági válság 2008-as kitörése óta fordítottunk erre a célra – hangsúlyozta. Mint mondta, „amikor mások megtorpantak, csökkentették beruházásaikat, az Egis magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, ezzel is segítve az országot a munkahelyek megtartásában”.
(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: