2012. szeptember 26., szerda

Megkezdődik a vita az előzetes választási regisztrációról


Az Országgyűlés keddi ülésén tűzi először napirendjére azokat a kormánypárti előterjesztéseket, amelyek az előzetes választási regisztráció bevezetését célozzák. A képviselők elsőként az ennek részeként kezdeményezett alkotmánymódosításhoz, majd a választójogi törvény konkrétumokat is tartalmazó változtatási javaslatairól mondhatják el véleményüket.

Ezután kerülhet terítékre az előzetes választási regisztráció, elsőként az az alkotmánymódosítás, amelyet Lázár János nyújtott be a parlamentnek. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ebben azt rögzítené, hogy sarkalatos törvény a választójog gyakorlását regisztrációhoz - a javaslat megfogalmazása szerint "kérelemre történő névjegyzékbevételhez" - kötheti. A kormánypártoknak és az ellenzéknek 5-5 órájuk lesz a vitára.
  
A képviselők rögtön ezután kezdhetnek bele a választási eljárási törvény konkrétumokat is tartalmazó változtatásának tárgyalásába. A napirend csak az általános vita megkezdését tartalmazza, vagyis az előterjesztői ismertető után a kormány, valamint a frakciók vezérszónokai szólalhatnak fel. Az ugyancsak Lázár János által benyújtott előterjesztés a regisztráció bevezetése mellett eltörölné a kopogtatócédula-gyűjtést és a kampánycsendet.
  
Várhatóan az esti órákban folytatódhat az általános vita az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvényjavaslatról, míg az ülésnap végén az egészségügyet többletforráshoz juttatni kívánó előterjesztést tárgyalhatják a képviselők.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: