2012. szeptember 26., szerda

"Amikor a Mátyás-templomra nézünk, minden magyarnak megdobban a szíve"+képek

A kormány biztosítja a Mátyás-templom felújításához szükséges mintegy 500 millió forintos hiányzó forrást, valamint a műemléki rekonstrukció befejezéshez szükséges további 200 millió forintos többletköltséget – jelentette be Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a Mátyás-templomnál tartott keddi sajtótájékoztatón. L. Simon László kultúráért felelős államtitkár ugyanitt elmondta, az a céljuk, hogy 2014-től legalább akkora összeg álljon rendelkezésre a tárcánál egyházi örökségvédelemre, mint amekkorát a Mátyás templom felújítására fordítottak évente. Tekintsék meg képeinket!http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=184639

Azért jöttük ide, hogy megszüntessük az ostromállapotot, vagyis betemessük azokat az árkokat, amiket a felújítás kapcsán létre kellett hozni – fogalmazott Balog Zoltán a Mátyás-templom bejárását követően. Az emberi erőforrások minisztere „szenvedéstörténetnek” nevezte az épület hosszú évek óta húzódó rekonstrukcióját, amelynek - mint mondta - szeretnének véget vetni, meggyorsítani a befejezést.
Balog Zoltán felidézte, 2009-ben a felújítási munkálatok megtorpantak, mivel a szocialista kormány 500 millió forintot elvont a rekonstrukció költségvetéséből. Úgy döntöttünk, ezt az összeget most visszaadjuk, azért, hogy a templom 2013. május 31-ére elkészüljön, és kívül-belül megújulva várhassa a híveket és a turistákat – jelentette ki a miniszter.

Amikor a Mátyás-templomra nézünk, minden magyarnak megdobban a szíve, hiszen az épület nemcsak turisztikai látványosság, az országimázs része, hanem számos történelmi emlék is kapcsolódik hozzá, például a II. világháború, vagy az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakából – jelentette ki Süllei László kanonok, a templom plébánosa. Hozzátette, e helyet nem csupán a történelmi emlékek, hanem a tabernákulumban őrzött Oltáriszentség is meghatározza, amelynek szentségét mindenki érzi, aki belép a templomba.
Balog Zoltán arról is tájékoztatott, a Mátyás-templom felújításának összköltsége: 8.5 milliárd forint. A magyar állam 2011-ig közel 5.5 milliárd forintot fordított a felújításra, a 2012-es költségvetésben 1.27 milliárdot, a 2013-asban pedig 1 milliárd forintot irányzott elő, ehhez jön hozzá a szeptember 19-i kormányülésen megítélt 700 millió forintos többlettámogatás, amely révén végre befejeződhet a kiemelkedő értékű műemlék teljes körű helyreállítása – fejtette ki a kormánypárti politikus.

L. Simon László arról beszélt, a szocialista kormányok nemcsak a Mátyás-templom kiadásait tervezték folyamatosan alul, hanem ezzel párhuzamosan lenullázták az egyházi örökségvédelem forrásait. A kultúráért felelős államtitkár kiemelte, az a céljuk, hogy 2014-től legalább akkora összeg álljon rendelkezésre a tárcánál egyházi örökségvédelemre, mint amekkorát a Mátyás-templom felújítására fordítottak évente.
Ez egy nagy állami támogatással megvalósuló beruházás, de egyházi ingatlanról van szó. Nyilvánvalóan mi magunk nem dönthetünk arról, hogy mások tulajdonában lévő ingatlanokat mikor és milyen módon újítsunk fel – mondta a fidesz.hu-nak L. Simon László hangsúlyozva, nyitottak arra, hogy 2014-et követően hozzájáruljanak az egyházi műemlékek felújításához, de - mint fogalmazott - erről egyedül nem dönthetnek, együtt kell gondolkodniuk az egyházakkal.
(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: