2014. április 6., vasárnap

Választás 2014: éjfélre várható előzetes végeredmény

Forrás: M1 Híradó | 2014. 04. 06. 20:20:00

Reggel hat órakor szinte valamennyi szavazókör megnyitott. Több mint 8 millió szavazópolgár adhatta le voksát 18 pártlistára, és összesen több mint 1500 egyéni jelöltre. Az előzetes végeredmény éjfél után várható.

Ruppert György, 83 éves nyugalmazott állatorvos érkezett elsőként Veszprém 20. számú szavazóköréhez. Ő igazolta, hogy valóban üresek az urnák, csak ezt követően lehet azokat lezárni. Szekszárdon az első szavazó pontosan 6 órára érkezett, megtapsolták.

Az országban szinte mindenhol rendben megkezdődött a szavazás, egyedül a hatvani 13-as szavazókörben volt egy kisebb, félórás csúszás.

Csaknem 3200 településen összesen 10 386 helyen várták reggel 6 órától este 7 óráig a szavazókat. A választási névjegyzékben 8 millió 19 ezer 566 választópolgár szerepelt.
 

Idén is lehetett mozgóurnát igényelni. Azokhoz ment ki, akik betegségük vagy más ok, például fogvatartásuk miatt nem tudtak odamenni. A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe is érkezett mozgóurna, az őrök is így voksolhattak.

Külön figyeltek a mozgáskorlátozottakra: minden településen legalább 1 akadálymentesített szavazókört kellett kijelölni.
Alapvetően zavartalan volt a szavazás, de mint mindig, most is előfordultak rosszullétek, sőt egy haláleset is történt. Kaposváron pedig egy törött pecsét miatt kellett függeszteni a szavazást egy rövid időre.

Az elmúlt 25 évben még soha nem fordult elő hasonló eset, az automata szerkezetet gyorsan pótolták.

„Minden választás produkál olyan eseteket, amelyek még nem fordultak elő. Most is volt ilyen, az egyik szavazókörben eltörött a pecsét a vadonatúj pecsét, ide új pecsétet kellett kivinni” – mondta Kéki Zoltán, a helyi választási iroda vezetője.

Az országban elsőként, gyakorlatilag már délben a Zala megyei Iborfián zárult le a szavazás. A részvétel csaknem elérte a 82 százalékot: a 11 választópolgár közül kilencen voksoltak - ketten azért nem, mert kórházban vannak.
„Gyakorlatilag megvolt már a szavazás és itt úgy gondolom, hogy estig itt kell lennünk, ahogyan a törvény szerinti normákat betartani a szavazóurnát őrizni és utána értékelni a leadott szavazatokat” – fogalmazott Dömötör Géza, az iborfalvai szavazatszámláló bizottság elnöke.

Idén először nem volt kampánycsend, ezért több településen is még egész nap járták az utcákat az aktivisták, és a politikusok is igyekeztek mozgósítani a választókat.

Nincsenek megjegyzések: