2014. április 7., hétfő

A vereség okait keresi a baloldal

Forrás: M1 Híradó | 2014. 04. 07. 20:03:00

Már este a súlyos vereség okait keresték a baloldali szimpatizánsok és politikusok. Voltak, akik a listavezető Mesterházy Attila, mások a szövetséghez utólag csatlakozó Gyurcsány Ferenc felelősségét vetették fel. A jelenlegi állás szerint Együtt-PM-nek és a Demokratikus Koalíciónak még a frakcióalapítás is gondot okoz majd, mert nem lesz annyi képviselője a parlamentben, amennyi ehhez szükséges.



A kampányban még biztosak voltak a győzelemben a baloldali politikusok, vasárnap estére viszont kiderült, hogy vereséget szenvedtek.

"Ez a küzdelmünk ma este vereséget szenvedett. A kormányváltók ellenzékben maradnak" – jelentette ki este Gyurcsány Ferenc. "Ez súlyos kudarc a kormányváltóknak. És súlyos kudarc az Együtt-PM Szövetségnek is" – értékelt Bajnai Gordon. "Nem tudok és nem akarok gratulálni" a győzteseknek – mondta ugyancsak késő este Mesterházy Attila.

Ebben a formában, ebben a struktúrában és ebben a helyzetben nem tudtunk elég vonzó ajánlatot tenni Magyarország többségének – mondta még Bajnai Gordon.

A baloldali összefogáson belül már este az okokat kezdték elemezni. Bajnai szerint rossz alternatívát nyújtottak, Gyurcsány Ferenc pedig azt mondta: nem akar részt venni mások hibáztatásában.

"Mielőtt elindulna önök és mi közöttünk egymás hibáztatásának jól ismert játéka, azt szeretném önöknek mondani, hogy - némi politikai tapasztalattal a hátam mögött - én ebben nem fogok részt venni” – közölte.
 



Mesterházy a kudarc legfőbb oka: a hvg.hu a választások másnapján írt erről egy Együtt-PM-es forrásra hivatkozva. Azt írták: Bajnai Gordon pártjánál azt már biztosnak látják, hogy a Kormányváltók egy kudarcos történet, az informátor szerint a siker gátja az MSZP, azon belül is Mesterházy Attila volt.

A választás estéjén Fodor Gábor, aki egyedüli liberálisként a közös baloldali listáról jutott a parlamentbe, arról beszélt: elemezniük kell, hogy mit kell másképp csinálniuk. Fodor Gábor hétfőn korainak nevezte a kérdést, hogy kinek a frakciójába szeretne beülni. Rajta múlik ugyanis, hogy kinek lesz önálló frakciója a baloldali pártok közül.

Az MSZP 29 képviselője önálló frakcióban ül majd. A baloldaliak közül bejutott a parlamentbe 4 Együtt-PM-es képviselő és négy politikus a Demokratikus Koalícióból is, továbbá egyedüli liberálisként Fodor Gábor. Az önálló frakcióhoz viszont öt képviselő kell, vagyis a mostani eredmények szerint Fodor Gábor döntheti el, hogy Bajnai Gordonnak vagy Gyurcsány Ferencnek lehet-e önálló frakciója az új parlamentben. Önálló frakció esetén bizottsági hely, támogatás és felszólalási lehetőség jár.

Nincsenek megjegyzések: