2014. április 10., csütörtök

Kocsis: Nem a választási rendszer lejtett, hanem a választói akarat

Forrás: M1 - Az Este | 2014. 04. 10. 05:55:00

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója Az Estében közölte, elfogadja az EBESZ állításait, de sok esetben nem ért vele egyet. „Tudomásul veszem, tiszteletben tartom, de számos pontjával hosszan tudnék vitatkozni, és hosszan tudnék érvelni ellene”.

A magyar választóknak valódi választási lehetőségük volt, de a kormányzó párt több szempontból is előnyt élvezett - így értékelték a választást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői.

Az EBESZ szakértői szerint a választás jogi hátterének átalakítása hol jobb, hol rosszabb irányba változtatta meg a szabályokat, ami a fékek és ellensúlyok rendszerét is érintette. Orbán Viktor miniszterelnök a választási metódust ért kritikákra reagálva arra hívta fel a figyelmet, hogy ha például az Egyesült Királyság választási rendszerét alkalmazták volna Magyarországon, akkor a leadott szavazatok alapján 90-92 százalékos győzelmet értek volna el a kormánypártok.
 

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója Az Estében közölte: elfogadja az EBESZ állításait, de sok esetben nem ért vele egyet. „Tudomásul veszem, tiszteletben tartom, de számos pontjával hosszan tudnék vitatkozni, és hosszan tudnék érvelni ellene” - mondta.

A Fidesz kommunikációs igazgatója úgy véli, hogy nem a választási rendszer, hanem a választói akarat lejtett a kormánypártok felé. Ugyanis több mint egymillióval nagyobb a kormánypárti szavazótábor, mint a baloldali szövetségé.

Kocsi Máté felvetette: mi akadályozta meg a baloldali csapatot abban, hogy összegyűjtsön 2- 2,5 millió szavazót? A fideszes politikus szerint nem a választási rendszer jogi háttere, hanem az, hogy „volt egy rossz kormányzásuk 2010 előtt, és volt egy vállalhatatlan ellenzéki munkájuk, agyament ígérgetésekkel, hiteltelen emberektől, kétségbeesett vádaskodásokkal fűszerezve, ez vezethetett ehhez az eredményhez” - nyilatkozta. Hozzátette: „az nyert, akinek kétszer annyi szavazója van”.

Nincsenek megjegyzések: