Rövid időn belül megtalálja a módját a kormány, hogy még véletlenül se tudják eltörölni Brüsszelből az otthoni pálinkafőzés lehetőségét – reagált az Európai Unió bíróságának ítéletére Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.
Csütörtöki ítéletében az Európai Unió bírósága kimondta: nem összeegyeztethető az uniós joggal, hogy Magyarország lehetővé tette: évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehessen főzni, főzetni. Az Európai Bizottság arra hivatkozva indított kötelezettségszegési eljárást, hogy az uniós jog a pálinka esetében az általános jövedékiadó-kulcs mellett legfeljebb egy másik adókulcs alkalmazását teszi lehetővé, és az nem lehet kisebb, mint az általános adókulcs fele.
A magyar kultúrkör része a pálinkafőzés, aminek évszázados hagyománya van – mondta a döntésről Bitay Márton. Az államtitkár furcsának, felháborítónak nevezte, hogy az Európai Unió az akác után a magyar pálinkának „próbál nekimenni”. Mintha a magyar hagyományokat próbálnák megtörni – tette hozzá.
Kijelentette: a magyar kormány minden lehetőséget meg fog ragadni annak érdekében, hogy megvédje a pálinkafőzés lehetőségét. A földtörvényre utalva az államtitkár úgy fogalmazott: csavaros eszű törvényeket már eddig is alkottunk párat, és a pálinkafőzéssel kapcsolatban is „megvannak a jogi kiskapuk” – mondta.
A kormány elkötelezett a házi pálinkafőzés megtartása mellett és azt szeretné, ha a magyar kulturális örökség részét képező hagyomány tovább élne Magyarországon - reagált még csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Unió bíróságának ítéletére.
Az NGM kiemelte: a döntést követően a kormány megkezdi a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal és mindent elkövet azért, hogy a pálinkafőzés hagyományai "az Európai Unió engedte kereteken belül" tovább élhessenek Magyarországon.
A minisztérium felidézi, hogy Brüsszel 2011-ben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, "mert az Orbán kormány részben a hagyományaink megőrzése érdekében eltörölte a bérfőzési szeszadót a házi pálinkafőzésnél". Az intézkedéssel Magyarország nem kíván többet, mint ami megillet több uniós tagállamot, így például Ausztriát, Németországot, Szlovéniát, Portugáliát is - hangsúlyozza az NGM.
A helyi gazdák 2010 óta szabadon dönthetnek a saját kertjükben termett gyümölcsük felhasználásáról. Vidéken a pálinkafőzés egyik legfontosabb funkciója az értékmentés volt: hogy ne vesszen kárba a gyümölcs, lekvárt vagy pálinkát főztek abból, amit frissen nem tudtak elfogyasztani, felhasználni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése