2014. április 10., csütörtök

Szili: Nincs baloldali párt a parlamentben

Forrás: Kossuth Rádió, 180 perc | 2014. 04. 10. 11:26:00



Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) elnöke, Szili Katalin elmondta, céljuk, hogy megtartsák és tovább erősítsék a szervezetet. Hangsúlyozta, szükség van egy népi, nemzeti, szociálisan elkötelezett politikai erőre.

Pártja választási eredménye miatt ajánlotta fel lemondását elnöki posztjáról Szili Katalin. Mint a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) elnöke a 180 percben azt mondta, úgy tűnik, az a négymillió ember, aki távolmaradt a választástól, a lábával szavazott.  A KTI a pártok között a tizenharmadik helyen végzett 10 486 listás szavazattal, ami a voksok 0,22 százaléka.

Szili Katalin lemondásával párhuzamosan javasolta, hogy a KTI május végén tartson kongresszust, ahol áttekinthetik a következő időszak teendőit. Arról már most döntöttek, hogy az európai parlamenti (EP) választáson nem indulnak.
Szili Katalin, a KTI elnöke, választási értékelő - 180 perc

Céljuk, hogy megtartsák és tovább erősítsék a KTI-t, miután a kampány alatt olyan aktivistahálózatot, illetve sejteket alakítottak ki, amelyek valódi párttá tehetik a szervezetet. Hozzátette: a KTI-t átalakítják, nem a civil szervezetek pártja lesz, hanem klasszikusan szervezett politikai erő. Szili Katalin erre azért is szükség van, mert úgy látja, a parlamentben nincs baloldali párt. A politikus szerint, ha az MSZP klasszikus baloldali erő lett volna, akkor önállóan indul el a választásokon, és nem egy inkább liberális attitűdű konglomerátum részeként.

Szükség van arra, hogy egy olyan népi, nemzeti, szociálisan elkötelezett politikai erő jöjjön létre, amely valódi politikai alternatívát tud nyújtani – tette hozzá. Szili Katalin, aki a szocialista párt alapító tagja volt, és 2010-es kilépéséig több fontos tisztséget is betöltött a szervezetben, azt mondta, az MSZP nem tud kibújni a bőréből. A párt az elmúlt huszonöt évben mindig megújulásra törekedett, de amikor ez megvalósulhatott volna, akkor az mindig elmaradt. Az MSZP nem tudott szakítani azzal a liberális csapattal, amelyik mindig a párt fősodrát adta, jobb eredményt ért volna el a választásokon, ha egyedül indul – mondta a Kossuth Rádióban Szili Katalin.

Nincsenek megjegyzések: