Bár gazdasági szempontból és a csatlakozó országok lakosságszámát tekintve nem a 2004-es bővítés volt a legnagyobb az európai integráció történetében, geopolitikai fontossága miatt ez volt a legnagyobb jelentőségű – hangsúlyozta Martonyi János egy panelbeszélgetésen 2014. április 15-én Brüsszelben.
Az Európai Politikai Tanulmányok Központja (CEPS) nevű brüsszeli elemzőintézet rendezvényén a magyar külügyminiszter Európa újraegyesítésének nevezte a tíz évvel ezelőtti bővítést.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az újraegyesítés még sem földrajzi, sem kulturális, sem gazdasági, sem pedig pszichológiai értelemben nem teljes.

"Semmi kétség, haladunk, de sok még a tennivaló" – hangsúlyozta a külügyminiszter.

A tárcavezető kiemelte, hogy az idei évre öt történelmi esemény évfordulója is esik. Felidézte, hogy 100 éve kezdődött az első világháború. Ezt az Európa ellen valaha elkövetett legnagyobb bűnnek nevezte, és – Emmanuel Toddot idézve – részben sikeres kollektív öngyilkossági kísérletnek minősítette. Az első világháborút lezáró békeszerződések egyenesen vezettek a második világháborúhoz, amely a holokausztot hozta magával, amelynek 70. évfordulója van az idén – mondta a miniszter.

Martonyi szerint a történtekért egész Európa és Magyarország is felelősséggel tartozik. "Az én hazám is felelős, ezt senki sem vitathatja" – közölte a külügyminiszter.

"Európa két világháborút hozott létre, és a világra szabadított két pusztító ideológiát, ezért Európa adósa a világnak" – jelentette ki Martonyi János.

A tárcavezető mindazonáltal úgy értékelte, hogy a kelet-európai rendszerváltások 25. évfordulója, majd az 1999-es NATO-bővítés és a 2004-es uniós tagfelvételek jubileuma azt mutatja, hogy az emberiség fejlődik, és ez a fejlődés, az első két említett esemény tükrében mindenképpen pozitív.

Martonyi János rendkívül fontosnak nevezte Magyarország NATO-csatlakozását is, és kijelentette: a hidegháborúból a szabad világ került ki győztesen. Ezt a miniszter nem pusztán gazdasági okokkal és szükségszerűségekkel magyarázta, hanem azzal is, hogy a nyugati világ elvei és értékei végül magasabb rendűnek bizonyultak a másik oldal ideológiájánál.

Martonyi az EU-tagság első tíz évének mérlegét megvonva sikeresnek nevezte ezt az időszakot a térség országai számára. Kiemelte egyúttal, hogy eleinte Magyarország volt ez alól a "szembeötlő kivétel", mert míg más országok gyarapodtak, addig Magyarország kettős deficittől szenvedett, rögtön túlzottdeficit-eljárás alá került az EU-ban, majd 2006-ban, az őszödi beszédet követően politikai válság bontakozott ki, amely a 2008 második felében kirobbanó pénzügyi válsággal párosulva – mint fogalmazott – katasztrofális hatásokkal járt. Ezzel szemben a 2010-ben hatalomra került kormány új, nagyon vitatott gazdaságpolitikába kezdett, amellyel végül sikerült Magyarországnak kikerülnie a túlzottdeficit-eljárásból, és rendbe tennie gazdálkodását – mondta a külügyminiszter.

Közép-Európa működik – állapította meg ugyanakkor a külügyminiszter, aki szerint egy egyre erőteljesebb közép-európai identitás jelenik meg, amely nem csak közös gazdasági és geopolitikai érdekekből áll, hanem spirituális, kulturális jelenség is, amely "sajátos érzékenységekből és megközelítésekből fakad".
(MTI/Külügyminisztérium)