2014. április 11., péntek

Fazekas: A pálinka felszabadítása sikertörténet marad

Forrás: Kossuth Rádió, 180 perc | 2014. 04. 11. 10:50:21

Az Európai Bíróság ítéleté most tanulmányozzák a Vidékfejlesztési Minisztérium jövedéki jog szakértői, akár jogalkotással, akár tárgyalással, de lesz megoldás arra, hogy megmaradjon a pálinkafőzés szabadsága – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.



Meg fogjuk védeni a pálinkafőzés szabadságát – mondta a 180 percben Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter annak kapcsán, hogy az Európai Bíróság csütörtökön közölt ítélete szerint a magyarországi gyakorlat nem egyeztethető össze az uniós joggal. A döntés azt kritizálja, hogy Magyarországon évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehessen főzni, illetve főzetni.

Fazekas Sándor szerint érdekes, hogy a görbe uborka és az akác üldözése után, most az unió bürokratáinak éppen ez a legfontosabb, miközben több millió ember van munka nélkül Európában, az EU pedig intézményi problémákkal küzd.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a pálinkafőzés szabadsága - 180 perc

A politikus szerint a háttérben döntően multinacionális cégek, illetve szeszgyárak érdekei vannak, akik nem tűrik azt az értékőrző hagyományt, amit a pálinkafőzés jelent. Hozzátette: nincs még egy olyan ország, ahol ilyen kis területen ilyen sok – harminc-negyvenféle – pálinka készülne.

Fazekas Sándor szerint a házi pálinkafőzés elleni fellépés az uniós bürokraták európai parlamenti választási kampányban elkövetett újabb provokációja. Ez arról szól, hogy mozgósítsák azokat a radikálisokat, akiknek már elege van már az egész EU-ból.

Fazekas Sándor szerint meg kell találni a lehetőséget a pálinkafőzés szabadságának megtartására, nincs olyan helyzet, amelyet ne lehetne akár jogalkotással, akár tárgyalással megoldani. Az Európai Bíróság ítéleté most tanulmányozzák a Vidékfejlesztési Minisztérium jövedéki jog szakértői – tette hozzá. A politikus, mint mondta, biztos benne, hogy csak úgy, mint eddig, a magyar érdekeket képviselve, ebben az ügyben is eredményes lesz a kormányzat.

A pálinka felszabadítás sikertörténet, és az is marad, folytatjuk a küzdelmet Brüsszellel – fogalmazott a Kossuth Rádióban a vidékfejlesztési miniszter.

Nincsenek megjegyzések: