2014. április 6., vasárnap

Fotók a mozgóurnás és Braille-írásos szavazásról

Forrás: MTI | 2014. 04. 06. 16:17:00



Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, akit testi fogyatékosság vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, más választópolgár - ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes - segítségét veheti igénybe.

A szavazatszámláló bizottságok egyik feladata a szavazás törvényes lebonyolítása, ennek részeként pedig a szavazókörben a választópolgárok tájékoztatása és - a törvény által előírt rendben - segítségnyújtás a választópolgároknak. Ha az olvasni nem tudó vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választópolgár a szavazólap kitöltéséhez segítségül más választópolgárt nem tud megkérni, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen segítséget nyújt. A látássérült választópolgár Braille-írással ellátott szavazósablont vehet igénybe, hogy önállóan adhassa le szavazatát. (Ilyen sablon csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár péntek délutánig igényelte.)
Braille-írásos és mozgóurnás szavazás


Mozgóurnát a helyi jegyzőtől a mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár. A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthatta be április 4-én 16 óráig a helyi választási irodához, ezt követően már csak a szavazás napján, a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottságtól kérhetett ilyen segítséget, de csak 15 óráig. A mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki - a szavazókör területén belül - a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékében szereplő választópolgárhoz.

Nincsenek megjegyzések: