2014. április 18., péntek

Szathmáry: Magyarország a térség legdinamikusabb területe

Forrás: Kossuth Rádió - 180 perc | 2014. 04. 18. 10:49:00

A jó makrogazdasági adatok csak azokat lepik meg, akik mindig is visszafogottan gondolkodtak Magyarországról - jelentette ki az államtitkár. Szathmáry Kristóf szerint korábban hozzá kellett szoknunk, hogy a kelet-közép-európai térség sereghajtója volt Magyarország. Ezt sikerült megváltoztatni az elmúlt három-négy évben, és a térség legdinamikusabb területe lettünk. Úgy véli, ha kifut a jegybank beruházásösztönző programja, a kereskedelmi bankok is nyújtanak majd hitelt jó kamatokkal a vállalkozásoknak.

"A jó makrogazdasági adatok csak azokat lepik meg, akik mindig is visszafogottan gondolkodtak Magyarországról. Bízunk benne, hogy  a kedvező mutatók az év egészében fenntarthatók lesznek" – jelentette ki Szathmáry Kristóf a gazdaságszabályozásért felelős államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Sajnos korábban hozzá kellett szoknunk, hogy a kelet-közép-európai térség sereghajtója volt Magyarország. Ezt sikerült megváltoztatni az elmúlt három-négy évben, akár a GDP-növekedést, akár az inflációt nézzük, Magyarország a térség legdinamikusabb területe – szögezte le.
Szathmáry Kristóf a 180 percben
http://www.hirado.hu/2014/04/18/szathmary-magyarorszag-a-terseg-legdinamikusabb-terulete/
A magyar választópolgár  már megélhette azt, hogy más volt a választás előtt a gazdaságról szóló híradás, mint a választás után, és ez nem a Fidesz-kormányokat jellemezte. Szerinte jó hír, hogy most ugyanazok a folyamatok zajlanak mint a választások előtt, s ezek csak erősödnek.

Beszélt arról is, hogy a maastrichti kritériumok teljesítését illetően "Magyarország egyre érettebb". Az euró bevezetéséről beszélni azonban szerinte korai beszélni addig, míg nem látszik az Európai Unió jövője közép-, illetve hosszú távon.

Arra a felvetésre, hogy 2014-2015-re eltűnik a Magyar Nemzeti Bank beruházásösztönző programja, és a kereskedelmi bankoknak is hasonló kondíciókkal kellene hitelt biztosítani, úgy reagált: ma már jóval egészségesebb és jobb irányba halad a bankok hitelezése. Lesz hitel, és jó kamatokkal lesz hitel – prognosztizálta Szathmáry Kristóf.

Nincsenek megjegyzések: