2014. április 11., péntek

Uniós jogot változtatna a Fidesz a házi pálinkafőzés megtartásáért

Forrás: Kossuth Rádió, 180 perc | 2014. 04. 11. 10:16:00

Kisebb módosítás elképzelhető a jövedékiadó-mentes házi pálinkafőzés szabályozásában, átmeneti időszakban akár átalány bevezetése is lehetséges, de alapjaiban nem kell elrugaszkodni a 2010-ben megfogalmazott céltól – mondta Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, EP-választási listavezetője.

Teljesen tudatos volt a Fidesznek az a döntése, hogy európai parlamenti választásra nemzeti listát állít össze, amelyen határon túli magyarok is szerepelnek. Kárpátalja és a Vajdaság nem tudja képviseltetni magát az Európai Parlamentben, ezt a lehetőséget a Fidesz adhatja meg nekik. Rajtuk kívül a párt erdélyi, felvidéki és a diaszpórában élő magyarok képviselőit is szerepelteti listáján – mondta a 180 percben Pelczné Gáll Ildikó, a párt alelnöke, EP-választási listavezetője.

A Fidesz 63 tagú EP-választási listáján Pelczné Gáll Ildikót Szájer József követi a második helyen, majd Tőkés László, Deutsch Tamás, Gyürk András, Gál Kinga, Schöpflin György és Erdős Norbert következik. Őket követi Kárpátalja és Vajdaság képviselője – akiket később neveznek meg –, majd a 11. helyen Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnöke, a 12.-en pedig Hölvényi György szerepel. A május 25-i voksolás kapcsán Pelczné Gáll Ildikó hozzátette, Tőkés Lászlót erdélyi politikusokkal egyeztetve, az ő javaslatukra vették föl a listára.
Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz listavezetője, készülődés az EP-választásra - 180 perc

A névsor összeállításakor az is szempont volt, hogy a közös Fidesz-KDNP listáról van szó, ezért a kereszténydemokraták minden tizedik képviselői helyet megkapják, Tőkés László is a KDNP jelöltjeként került fel a harmadik helyre. Hölvényi Györgyöt a következő tízes csoportba, Pálffy Istvánt pedig a 21. helyre tették. A felvidékiek csak szimbolikusan szerettek volna felkerülni a listára, ezért az ő képviselőjük a névsor vége felé, a huszadik helyen szerepel – mondta Pelczné Gáll Ildikó.

Magyarországnak 21 helye van az EP-ben, a politikus szerint ebből a Fidesz reálisan 10-12-t szerezhet meg. Nem titkolt vágya azonban, hogy a mostanival egyező számú, vagyis 14 képviselőjük jusson be az uniós testületbe – tette hozzá.

Pelczné Gáll Ildikó arról is beszélt, hogy szerinte az Európai Unió Magyarország számára a lehetőségek tárháza, amit azonban tudni kell kihasználni. Példaként említette, hogy a következő pénzügyi időszakban hazánk a 28 tagállam közül egy főre vetítve a második legnagyobb összeget kapja az EU-tól. Ha azonban Orbán Viktor miniszterelnök nem ütközik, nem megy bele olyan meccsekbe, amelyeknek a kimenetele akár kétséges is lehetett, akkor Magyarország 30 százalékkal kevesebbet kapott volna, mint az előző időszakban, és nem a második, hanem sereghajtó lenne.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Unió bírósága szerint a jövedékiadó-mentes házi pálinkafőzés nem összeegyeztethető az uniós joggal, Pelczné Gáll Ildikó azt mondta, amikor az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, nem értette meg, mi a magyar kormány kitűzött célja. A brüsszeli testület azt mondta, nem ismeri a hungarikum vagy a pálinkafőzés hagyománya alkotta körülményeket, azokkal nem is akart foglalkozni, szigorúan a vonatkozó irányelv betűjéhez tartotta magát. Az Európai Bíróság is szűken értelmezte az irányelv szövegét, és az Európai Bizottságnak adott igazat. Soha nem fajult volna azonban idáig az ügy, ha a csatlakozási tárgyalásokkor az akkori szocialista kormány vállalta volna, hogy – ugyanúgy, mint Németországnak, Szlovéniának vagy Ausztriának – mentességet kellene kérni e tekintetben.

Pelczné Gáll Ildikó szerint most az a feladat, hogy meg kell változtatni az uniós jogot, hiszen a vonatkozó irányelv szokásos felülvizsgálata jövőre esedékes. A cél, hogy az ne a szigorítás irányába menjen. Addig pedig meg kell egyezni a bizottsággal egyfajta átmenetről. Ebben nyilván benne foglaltatik akár az is, hogy pici módosítás szükséges, akár egy átalány bevezetése, de alapjaiban nem kell elrugaszkodni a 2010-ben megfogalmazott céltól – mondta a Kossuth Rádióban Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, EP-választási listavezetője.

Nincsenek megjegyzések: