2013. október 23., szerda

Orbán: most befejezhetjük azt, amit 56-ban elkezdtünk

Forrás: MTI | 2013. október 23. szerda 17:10 |
1956-ban nem lehetett tovább tűrni, mert nem volt mire várni, mindenki érezte, hogy nincs tovább - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Hősök terén tartott október 23-i, A szabadság napja elnevezésű állami rendezvényen.

"Dicsőség a hősöknek!" - mondta a kormányfő. Szavai szerint október 23-én az egész szabad világ kalapot emel, és meghajtja fejét Magyarország és a magyarok előtt, akik nyílt harcot indítottak a kommunista rendszer ellen, amely akkoriban félelemben tartotta az egész szabad világot.

A magyar szabadságharcosok felfedték a világ előtt, hogy a kommunizmus ki- és megjavíthatatlan - jelentette ki Orbán Viktor.
A miniszterelnök szerint a kiállás, a bátorság és a nagyság dicsőségét hagyták örökül 1956 hősei.
Orbán Viktor azt mondta, '56 hősei szépek, bátrak és fiatalok voltak, mégis odaadták az életüket a mi szabadságunkért. A sok fiatal, akit meggyilkoltak, bebörtönöztek, menekülésre kényszerítettek, értünk és talán helyettünk halt meg, került börtönbe, kényszerült emigrációba - fogalmazott, hozzátéve: lemondtak a világról a világért, az emberekről az emberekért, az életről az életért.
Magyarországon azt köszönhetjük a hősöknek, hogy a magyar történelem legsötétebb korszakában, a szovjet megszállás alatt megőrizhettük a tartásunkat és felemelhettük a fejünket, mert ha titokban is, de volt mire büszkének lennünk - hangoztatta a kormányfő. Hozzátette: a hősök győztek, ha meghaltak is, mert elérték, hogy utódaikra a diktatúra nyomasztó sötétsége helyett a kiállás, a bátorság és nagyság dicsőségét hagyták örökül.
"Ha tehetnék, ismét közénk lövetnének"
A miniszterelnök szerint "ma ismét közénk lövetnének" azok, akik 2006-ban "puskákkal vadásztak ránk a pesti utcán".
Orbán Viktor arra figyelmeztetett: a magyar szabadságnak nemcsak hősei voltak, hanem árulói is. "Az összes forradalmunkat külföldről verték le", és mindig voltak olyanok, "muszkavezetők, pufajkások és vörösbárók", akik segítették a külső ellenséget - hangsúlyozta.
Azután 2006-ban, ezen a napon "puskákkal vadásztak ránk a pesti utcán", és lovas rohamot vezényeltek, ami azért történhetett meg, mert azok kezében volt a kormányzati hatalom, akik gátlás nélkül felhasználták a fegyveres erőket saját népük ellen - mondta a miniszterelnök, aki szerint "ma ismét közénk lövetnének - jó esetben gumilövedékkel -, és megint ránk vezényelnék az állam erőszakszervezeteit".
"Lassan be kell indítani a gépezetet"
Lassan és biztosan be kell indítani a gépezetet - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a jövő év tavaszán esedékes parlamenti választásra utalva.
"Nincs okunk kapkodni, de lassan és biztosan be kell indítanunk a gépezetünket, hadrendbe kell állítani csapatainkat, éppen úgy, ahogyan 2010-ben tettük. Készülődjetek, most befejezhetjük azt, amit 56-ban elkezdtünk" - buzdította a Hősök terén összegyűlt hallgatóságát a kormányfő.
Szavai szerint nincs középút: "vagy felszabadítjuk magunkat, vagy nem leszünk szabadok". Aki nem a szabadságot választja a saját erejéből, annak a szolgaság lesz a végzete, "hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok" - zárta beszédét a szokásos fordulattal Orbán Viktor.
"Közeledünk a valódi felszabadulás felé"
A miniszterelnök szerint Magyarország közeledik a valódi felszabadulás és a mindennapi szabadság felé.
Orbán Viktor azt mondta, kormánya a magyarok és a magyar szabadság érdekében hozott döntéseket; vitákat és összetűzéseket vállaltak, és sorra megnyerték azokat.
Közeledünk a valódi felszabadulás, a mindennapi szabadságunk felé - fogalmazott a kormányfő.

A téren, ahová korábban megérkeztek a Békemenet résztvevői is, az MTI tudósítói nemzeti lobogógat és '56-os lyukas zászlókat, helységnévtáblákat láttak. A tömegben székely zászlókat is lengetnek a résztvevők.
A tér középső részét lezárták, az ott felállított színpad előtt hatalmas nemzetiszínű zászlót feszítettek ki. Az ünnepség előtt a kivetítőkön '56-os képeket, filmrészleteket, az érkező Békemenet pillanatait vetítették, felcsendült a többi között a Szabadság, szerelem című dal is.

A szabadság napja elnevezésű rendezvény a történelmi zászlók bevonulásával kezdődött, azt katonai tiszteletadás és a Himnusz követte. A rendezvény elején elhangzott Cseh Tamás Corvin köziek című dala és Weöres Sándor Rapszódia a kivívott szabadságról című verse.

Nincsenek megjegyzések: