2013. október 10., csütörtök

A tudástőkének jelentős szerepe van a gazdaságban

A tudástőke gazdasági szerepét hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára csütörtökön Budapesten, a Figyelő Top 200 konferenciáján.

Elmondta: a magyar exporton belül 17 százalékot tesznek ki a magas hozzáadott értéket képviselő termékek, az ország a high-tech kivitelt tekintve a világ első tíz országa között van, a kreatív termékek exportjában pedig a hetedik helyen szerepel.
  
A szellemitulajdon-intenzív iparágak hozzájárulása a GDP-hez Magyarországon 45 százalék, szemben az európai uniós 39 százalékos átlaggal, ezzel a teljesítménnyel Magyarország a harmadik helyen áll Írország és Németország után - ismertette az államtitkár.
  
Magyarországon a kockázatitőke-befektetések egyre növekednek

Cséfalvay Zoltán elmondta, hogy Magyarország tavaly a magyar GDP 1,3 százalékát fordította kutatás-fejlesztésre, ez az arány 2010 óta folyamatosan növekszik, és az múlt két évtizedben a legmagasabb hányad volt.
  
A tudástőke jelentőségét mutatja az is, hogy Magyarországon a kockázatitőke-befektetések egyre növekednek, Budapest a start-up cégek központjává kezd válni - mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy a start-up világban tevékenykedő szakemberekből álló Budapest HUB munkacsoport célja, hogy az évtized végére, tíz éven belül Budapest Kelet-Közép-Európában start-up központ legyen, amire jó esély van.
  
Az államtitkár régiós jelenségnek tekinti a munkaerő-piaci mozgást, Magyarország esetében már kétirányú folyamat tapasztalható, az elvándorlás mellett jelen van a visszaáramlás is. Német adatok alapján elmondta: 2012-ben 54 ezer magyar munkavállaló ment Németországba, és 28 ezer tért vissza Magyarországra.
  
Jövőre már egy kézben lesz a szakmai stratégiai tervezés, az irányítás és a végrehajtás

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány a tudástőke megtartását, visszatérését segítő különböző intézkedéseket vezetett be, például elindította a Lendület Programot, az Ifjúsági Garancia Programot, illetve a Vállalkozz Itthon Programot. A munkahelyvédelmi akciótervben 760 ezer kedvezményezett szerepel - tette hozzá.
  
A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési időszakban Magyarország kutatás-fejlesztés-innovációra 709 milliárd forintot fordít uniós forrásokból - mondta Cséfalvay Zoltán. Kiemelte, hogy 2014 január elsejétől a szakmai stratégiai tervezés, irányítás, végrehajtás egy kézben lesz, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) irányító hatósága, illetve a hazai forrás, az innovációs alap is a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerül.
(MTI - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: