2013. október 25., péntek

Kumin nyílt levélben üzent Heller Ágnesnek

Forrás: M1 - Ma reggel | 2013. október 25. péntek 10:24 |

A helyettes államtitkár azért írt nyílt levelet a filozófusnak, mert szeretné, ha Heller Ágnes megosztaná az álláspontját a nyilvánossággal a Magyarországról készült svéd riportfilmről. A többi közt kiderülne az is, egyetért-e annak megállapításaival. Kumin Ferenc úgy véli, torz, egyoldalú anyag született, és jól látszik, milyen töltettel érkeztek Magyarországra a kulturális magazin készítői.

Nem vagyok biztos benne, hogy Heller Ágnes pontosan tudta, mihez adja a nevét. Nem tartom valószínűnek, hogy főszereplője akart lenni egy olyan, egyoldalú, a másik oldal véleményére nem is kíváncsi riportfilmnek, mint amilyet a svéd közszolgálati televízió forgatott Magyarországon – jelentette ki Kumin Ferenc sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/10/25/09/Kumin_nyilt_levelben_uzent_Heller_Agnesnek.aspx
Kumin Ferenc azt mondta: a többi közt azért írt nyílt levelet a filozófusnak, hogy ezt tisztázzák. Továbbá azt szerette volna elérni, hogy nézze meg az említett filmet, alakítsa ki az álláspontját, és esetleg ossza meg a nyilvánossággal. Azért is fordult Heller Ágneshez, mert úgy látja, valószínűleg az indulat, a túlfűtöttség miatt, nagyon sok pontatlanság került az anyagba – magyarázta Kumin Ferenc.
Azt tartja, a svéd közszolgálati televízió 1-es csatornájának kulturális magazinja fontos felület. Szerinte nagyon torz, egyoldalú anyag született, és kifogásolja, hogy a készítők „semmilyen módon nem próbáltak ellenkező tartalmú véleményt kapni”. Megemlítette, hogy a Lánchíd Rádió munkatársai próbáltak segíteni a stábnak, ám ezt az durván elutasította, ami jól mutatja, milyen szándékkal, töltettel érkeztek az országba.
Október 23-án, vagyis a magyar nemzeti ünnepen mutatta be a svéd közszolgálati televízió a Magyarországról szóló filmet. A 28 perces videó az interneten is megtalálható. Főként olyan felvételeket látni, amelyek radikális szervezetek és szélsőséges csoportok korábbi - több esetben évekkel ezelőtti - rendezvényén készültek. Ezeket úgy vágták össze, mintha általános jelenség lenne, hogy szélsőségesek masíroznak az utcákon.
A filmben a magyar politikai helyzetről az ellenzéki rendezvényeken műsorvezetőként feltűnő Dopeman, a Társaság a Szabadságjogokért egyik ügyvédje, Alföldi Róbert, Tarr Béla és Heller Ágnes mondja el a véleményét.

A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár korábban hamisnak és rosszindulatúnak nevezte a filmet. Kumin Ferenc azt mondta: nemcsak helyreigazítást, hanem megkövetést is várnak a megalkotóitól.

Nincsenek megjegyzések: