2013. október 12., szombat

Jövőre újabb rezsicsökkentés jöhet


Forrás: MTI | 2013. október 12. szombat 20:14 |Betű méret növeléseBetű méret csökkentése
A szolgáltatók osztalékkifizetéseikben nem reagáltak a változásokra, így még lehet tartalék a rendszerben - mondta a nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a bankok nem tettek szinte semmit a devizahitelesek problémájának megoldására.
Újabb, jövő év eleji rezsicsökkentésre is esélyt lát a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Népszabadságnak adott interjúban azt mondta: a szolgáltatók az osztalékkifizetéseikben nem reagáltak a változásokra, ezért még lát tartalékot a rendszerben. Eddig összesen kilenc szolgáltatás árai mérséklődtek két lépésben, novembertől pedig tovább csökken az áram, a gáz és a távhő ára. A tárcavezető azt is elmondta, hogy a kormány a jövő héten dönthet a luxustermékekre - például drága ruhákra, ékszerekre, yachtokra és sportkocsikra kivethető luxusadóról.
A miniszter a lapnak azt mondta, a bankok szerinte nem tettek szinte semmit a devizahitelesek problémájának megoldására, és megismételte: ha november elejéig nem érkezik javaslat, a kormány pillanatokon belül be fogja nyújtani saját megoldását. Orbán Viktor a parlament őszi ülésének első napján azt mondta: a szerződések megkötésekor a bankok visszaéltek az emberek jóhiszeműségével, úgy terjesztették el a devizakölcsönöket, hogy közben ismerték a kockázatokat, ezért erkölcsi kötelességük önként módosítani a szerződéseket. "A bankokat arra szólítjuk fel, hogy javítsák ki a saját hibáikat, és a szerződéseket úgy alakítsák át, hogy az árfolyam-módosításból származó veszteség nagy részét ők viseljék és ne az emberek, igazságos megoldást várunk tehát a bankoktól – fogalmazott a kormányfő.
A javaslatok kidolgozására a kormány november 1-jéig hagyott időt. A bankszövetség elnöke erre akkor azt mondta: a határidőt nem tudják elfogadni, mert a forintosításhoz a jegybank és a kormány közreműködésére is szükség van. Patai Mihály úgy számolt, körülbelül 10-12 milliárd frankra, azaz több ezermilliárd forint kell ahhoz, hogy ezt a programot végigcsinálják. A nemzetgazdasági miniszter szombaton csalódásnak nevezte a bankok hozzáállását.

Nincsenek megjegyzések: