2013. október 24., csütörtök

Elemző: Gyurcsány tönkretette az ellenzéki rendezvényt

Forrás: Kossuth Rádió, 180 perc | 2013. október 24. csütörtök 16:48 |

Az október 23-i ellenzéki rendezvénynek alapvetően nem Gyurcsány Ferencről kellett volna szólnia, mégis róla szólt – mondta Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet szakmai vezetője.
Egyértelmű, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke bizonyos értelemben a baloldal szempontjából tönkretette az október 23-i, Műegyetem előtt tartott ellenzéki rendezvényt – mondta a 180 percben Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet szakmai vezetője.

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/10/24/11/Elemzo_Gyurcsany_tonkretette_az_ellenzeki_rendezvenyt.aspx

A közéleti elemző és kutató cég vezérigazgatója a Kossuth Rádió műsorában úgy vélte, a demonstráció az volt, hogy megünnepeljék az előzőleg, október 22-én az MSZP és az Együtt 2014 írásban is megkötött együttműködési megállapodását. A két szervezet erődemonstrációt akart tartani, azt üzenni a választópolgároknak, hogy a baloldal egységes és erős, ezzel szemben az eseményt követők azt láthatták, hogy kevesen jelentek meg a rendezvényen, a baloldal gyenge, a szereplők széthúznak, veszekednek egymással.
A tervezettel tehát ellentétes hatást váltott ki a rendezvény, ami alapvetően Gyurcsány Ferenc felszólalására vezethető vissza. Bár mások – így Kuncze Gábor és Fodor Gábor – is követelték az MSZP és az Együtt 2014 megállapodásának felülírását, a DK elnöke tette ezt a leghatásosabban – mondta az elemző.
Mráz Ágoston Sámuel szerint taktikai hiba csúszott be a rendezvény szervezésébe. Miközben a baloldal sokszínűségét akarták megjeleníteni, a nyolc felszólaló közül csak kettő egyezett meg a választási összefogásról, így nem meglepő fejlemény, hogy a maradék hat nem lesz elégedett a megállapodással. Várható volt, hogy az érintett felszólalók egy ilyen nagyszerű alkalmat, amikor a média figyelme rájuk irányul, ki fognak használni.
Az elemző szerint a baloldali pártok továbbra sem tudnak mit kezdeni Gyurcsány Ferenccel, se kiköpni, se lenyelni nem tudják. A volt miniszterelnök nagyon rátermett, tehetséges kampányoló, amit október 23-án is bizonyított, az ellenzéki rendezvénynek alapvetően nem róla kellett volna szólnia, mégis róla szólt. A közönség körében nagy számban voltak DK-szimpatizánsok, így a tömegválaszt Gyurcsány Ferenc uralta. Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét megzavarták, Gyurcsány ferencet nagyon megtapsolták – tette hozzá.
A Nézőpont Intézet szakmai vezetője szerint a történteket úgy is lehet értelmezni, hogy Gyurcsány Ferenc „bekészült a vereségre”. Előre próbálta tisztázni a felelősség kérdését egy baloldali választási vereség esetére. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy pártja önálló indulása esetén úgy is bekerül a parlamentbe, amit egyébként közvélemény-kutatások is alátámasztanak. Egyúttal előre jelezte, hogy ha a DK-t nem veszik be az MSZP és az Együtt 2014 megállapodásába, akkor a teljes összefogás hiánya lehet a baloldal győzelmének akadálya.

Mráz Ágoston beszélt a bajai videóbotrányról is, amelynek szerinte az MSZP a legnagyobb vesztése. A szocialisták múlt szombati kongresszusukon próbálták megfogalmazni, hogy a párt megújult. A hírek aznap este még erről szóltak, de vasárnap délután már a teljesen „elvitte a show-t” a szocialistákhoz is kötött hamis bajai videó. Az ügy ráadásul az egész baloldal számára is elég kellemetlen, mert ezután nagyon hiteltelen lesz, ha választási csalásról beszélnek.

Nincsenek megjegyzések: