2013. október 24., csütörtök

Elemzők: a Fidesz aktivizált, a baloldal egymással foglalkozott

Forrás: MTI | 2013. október 24. csütörtök 20:32 |


Az MTI által megkérdezett elemzők szerint míg a kormányoldal a jobboldali szavazókat próbálta aktiválni október 23-án, addig a baloldali ellenzék saját belső harcaival volt elfoglalva, a Jobbik pedig háttérbe szorult rendezvényével.
Juhász Attila, a Political Capital (PC) vezető elemzője úgy fogalmazott, nehezen mondható meg, hogy a pártokból kiábrándult többségnek mi tűnhetett abszurdabbnak: a "közös rendezvényen egymást kritizáló ellenzék, vagy az önmagát Békemenetnek nevező kormánypárti tömeg rajongása a katonák gyűrűjében beszélő, háborús retorikát használó miniszterelnökért".
A PC munkatársa szerint a szerdai rendezvényekből összességében az tükröződött, hogy a Fidesz stabilan őrzi táborát és jóval szervezettebb, mint az ellenzék.
Ezt bizonyítja, hogy a műegyetem előtti közös ellenzéki tüntetésen jóval kevesebben voltak, mint a kormányoldali demonstráción, ráadásul a baloldali ellenzék szereplői egymással foglalkoztak, a kormányellenes politizálás helyett - fejtette ki, hozzátéve: ez aligha ad lendületet a baloldali kampánynak, hiszen így nem képesek megszólítani a bizonytalanokat.
Juhász Attila ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányoldal Hősök terén tartott nagygyűlésén is csak a saját táborát szólította meg a kormányfő.
Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője úgy vélte, kormányfő ebből adódóan egy motiváló, lelkesítő, a választásra felkészítő beszédet tartott. Az elemző szerint ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök beszédében azt emelte ki, hogy bár a jobboldalnak jók a győzelmi esélyei, de minden erőfeszítésre szükségük lesz a jövő évi választáson, hogy nehogy ismét úgy járjanak, mint 2002-ben, amikor kicsivel alulmaradtak a voksoláson.
A Századvég munkatársa szólt arról is, hogy bár a szocialisták is egyfajta kampánynyitóként, elrugaszkodásként tervezhették az október 23-i, más baloldali pártokkal közös megmozdulásukat, amely végül csak arra mutatott rá, milyen dinamikusan változnak az erőviszonyok a baloldalon.
Lánczi Tamás szerint Gyurcsány Ferenc és támogatói szerdán borsot törtek Mesterházy Attila MSZP elnök orra alá, a volt kormányfő támogatóinak erősödése pedig további belső konfliktusokat borítékol. Az elemző korábbi kijelentésére emlékeztetve hangsúlyozta, Gyurcsány Ferenc mindaddig "elszabadult hajóágyúként" viselkedhet, amíg nem rendezik a baloldali szövetségesi rendszert, amelyben jelenleg csak az MSZP és az Együtt-PM található.

Lánczi Tamás kitért arra is, hogy a Békemeneten megjelent tömeg és a baloldali konfliktus teljesen háttérbe szorította a Jobbik rendezvényét. Juhász Attila ugyanerről azt mondta, Vona Gábor, a Jobbik elnöke a nyáron még minden korábbinál nagyobb demonstrációt hirdetett meg, megemlékezésük mégsem lett jelentős a megemlékezés, hiába voltak azon a szokásosnál talán többen.

Nincsenek megjegyzések: