2013. október 11., péntek

A magyar kormány gratulált a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet Nobel-békedíjához

   A magyar kormány gratulál a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény Szervezetének (OPCW) a Nobel-békedíj elnyeréséhez - közölte a Külügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

A tárca közleményében hangsúlyozták, a hágai székhelyű OPCW egyedülálló munkát végez a nemzetközi béke és biztonság előmozdításáért. A szervezet több mint másfél évtizedes fennállása alatt hatalmas előrelépés történt a tömegpusztító fegyverek közé tartozó vegyi fegyverek teljes és végleges felszámolására - idézték fel a dokumentumban.
  
Mint írták, a magyar diplomácia határozottan szorgalmazza a jelenleg 190 országot tömörítő vegyifegyver-tilalmi egyezmény globális hatályúvá tételét, azaz a világ minden államának csatlakozását.
  
Hangsúlyozták, hogy Magyarország a kezdetek óta aktívan részt vesz az OPCW munkájában, és az elsők között jelentette be hozzájárulási szándékát a szíriai vegyi fegyverek leszerelését célzó közös ENSZ-OPCW misszióhoz is. A kormány további sikeres működést kíván a szervezetnek és teljes támogatásáról biztosítja munkáját - olvasható a közleményben.
  
A norvég Nobel-bizottság pénteken jelentette be, hogy az OPCW a 2013. évi Nobel-békedíj kitüntetettje. A testület elnöke, Thorbjörn Jagland volt norvég miniszterelnök a döntést indokolva közölte, hogy az OPCW "a vegyi fegyverek megsemmisítése terén végzett széles körű munkájáért" kapta meg az idei Nobel-békedíjat.

Az 1997-ben létrehozott OPCW független nemzetközi szervezet, feladata a vegyifegyver-tilalmi egyezmény végrehajtásának és betartásának felügyelete. Az OPCW tevékenységét összehangolja az ENSZ-szel, és tevékeny szerepet vállal a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében.
(MTI - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: