2013. október 8., kedd

Balog: Valódi tudóstársadalomra van szükség

Valódi tudóstársadalomra van szükség, ezért olyan fontos az oktatás és felsőoktatás minőségének további javítása, s ebben nagy felelősség hárul az egyetemi tanárokra - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.

Az egyetemi tanári kinevezések és egy rektori megbízás ünnepélyes átadásán a Szépművészeti Múzeumban Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola rektora kapott újabb rektori megbízást Balog Zoltántól és Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkártól.
  
Egyetemi tanári kinevezést 84-en vettek át.
  
A miniszter beszédében úgy fogalmazott, az egyetemi tanárok felelőssége sokféle, felelősek egyrészt a tudás és a szellemiség átadásában, másrészt a magyar felsőoktatás alakulásának közös a felelőssége rájuk is terhet ró.
  
Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy az oktatás szerkezetében is változásra volt szükség. Értékelése szerint ennek útja mostanában a konszenzus irányába mutat.
  
A miniszter szerint partneri viszonyt kell kialakítani a hallgatók és az oktatók között, mivel a leglényegesebb kérdések az egyetem falai között dőlnek el. "A tudást átadni az egyik legnemesebb dolog, egyfajta beavatás a tudomány világába, ami túlmutat a diploma megszerzésén" - fogalmazott a miniszter.
  
Balog Zoltán azt mondta, a magyar felsőoktatásban egyszerre van jelen a hagyomány és az innováció. Megfogalmazása szerint a hagyományra méltán lehetünk büszkék, az innováció pedig nem modernkedést kell, hogy jelentsen, miközben megújulás nélkül nem lehet továbblépni.
  
Klinghammer István, felsőoktatásért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott, az egykori professzorok tudták, a nemzet jövője az iskolákban dől el. Ezért ragaszkodni kell ahhoz, hogy a hallgatóknak ne csak ismereteket nyújtsanak, hanem neveljék is őket emberségre, felelősségtudatra, egymás elfogadására, megbecsülésére és hazaszeretetre.
  
Hangsúlyozta, mindezekre nem üres beszéddel, hanem erős, megtartó tapasztalatokkal kell rávezetni a fiatalokat, akik majd észreveszik, hogy a szülőföldhöz, nemzethez, anyanyelvhez való hűség nem csak adósság, hanem "felhajtó erő" is.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: