2013. október 13., vasárnap

Obama ezt is megtenné

PR
Forrás: MTI
2013. október 11., péntek 23:51
Barack Obama amerikai elnök hajlandó lenne aláírni egy rövid távú adósságplafon-emelésről rendelkező törvényt is, ha az mentes volna a politikai feltételektől – közölte pénteken Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.
„Hogy a rövid távú emelés még mindig elfogadható, feltétel nélküli minimum-e? Hogyne! – mondta Carney. – Ha a kongresszus a csőd elkerülése érdekében elfogadna egy korrekt adósságplafon-emelést, akkor az elnök aláírná.”
Barack Obama és John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke pénteken telefonon beszélt egymással, és megállapodott arról, hogy folytatják az egyeztetést az adósságplafon megemeléséről és az átmeneti költségvetésről – közölte egybehangzóan a két vezető politikus apparátusa.
Október 10-én rövid távú adósságplafon-emelési javaslat kidolgozását jelentette be az amerikai képviselőház republikánus párti többsége október 10-én. Sajtóértesülések szerint az indítvány egy hathetes időszakra vonatkozik. John Boehner nem közölte, hogy az adósságlimit módosítását milyen feltételekhez kötötték azonfelül, hogy az elnök tárgyaljon pártjával a költségvetésről.
Az Egyesült Államok szövetségi kormánya az október 1-jén, az új amerikai pénzügyi év kezdetén több százezer alkalmazottját volt kénytelen szabadságolni, mert a két nagy párt a kongresszusban nem tudott megállapodni egy ideiglenes büdzséről sem. Az országot emellett a pénzügy-minisztérium szerint a technikai fizetésképtelenség fenyegeti, ha jövő csütörtökig nem sikerül megállapodni az államadósság-limit módosításáról.


Nincsenek megjegyzések: