2013. október 8., kedd

Cséfalvay: Elkezdődött a társadalmi egyeztetés

Az EU-magyar partnerségi megállapodás részét képező intelligens szakosodási stratégia társadalmi egyeztetése elkezdődött - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára kedden Miskolcon, az Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. gazdasági fórumán.

Az egy hónapig tartó egyeztetés célja, hogy a társadalmi szereplőkkel együtt beazonosítsák az egyes régiók kutatás-fejlesztési irányait a 2014-2020-as tervezési időszakban - tette hozzá az államtitkár.
   
Kiemelte, hogy Miskolc előtt nagy lehetőség áll, hiszen a kormány hamarosan kiemelt fejlesztési központtá nyilváníthatja a várost és térségét, amely további lehetőségeket kínál a kutatás-fejlesztés és az innováció területén.
     
A 2014-2020-as uniós költségvetési időszakra szóló magyar partnerségi megállapodás első változatát idén júniusban az Európai Bizottság befogadta, és várhatóan még novemberben megjelenhetnek azok az uniós rendeletek, amelyek után hivatalosan is benyújtható lesz a megállapodás - mondta az államtitkár.
     
Cséfalvay Zoltán szólt arról is, hogy Magyarország ebben az időszakban a gazdaság fejlesztésére fordítja az Európai Unióból érkező 7300 milliárd forint mintegy hatvan százalékát, ebből a pénzből kutatásra, fejlesztésre, innovációra 700 milliárd forint juthat.
     
Az államtitkár elmondta, az Európai Bizottság tervei szerint a következő uniós költségvetési ciklusban egyre nagyobb teret kapnának a visszatérítendő uniós pénzek, ezzel párhuzamosan csökkenne a vissza nem térítendő uniós források szerepe.
     
Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta: 2014 és 2020 között beérkező források legalább tíz százalékát visszatérítendő támogatásként (kedvezményes hitel, garancia) formájában juttatnák el a gazdasági szereplőkhöz.
     
Arról is szólt, hogy a magyar partnerségi megállapodás célja az, hogy a fejlesztési források a fenntartható, magas hozzáadott értékű termeléshez és a foglalkoztatás bővítésére épülő gazdasági növekedéshez segítsék hozzá az országot.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: