2013. október 14., hétfő

Budai: Nincsenek politikai szálai az MVH-s letartóztatásnak

Budai Gyula szerint nincsenek politikai szálai a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett vezető beosztású dolgozója és három társa ügyének.

Aki ebben az ügyben bármiféle politikai szálat keres, az nagyon rossz úton jár - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
  
Újságírói kérdésekre válaszolva úgy vélekedett: nem a rendszerben, hanem az emberekben van a hiba. Azok az emberek pedig, akik megpróbálták jogellenesen az uniós forrásokat megszerezni, már nem részei a rendszernek.
  
Budai Gyula szerint "további eljárási cselekményeket foganatosít majd a nyomozó hatóság" az ügyben, majdnem minden támogatást igénylő cég mögött ugyanis ugyanaz a meghatalmazott áll. Jelezte: a támogatási kérelmeket időben visszafelé is megnézik, ezért várhatóan hosszú lesz az eljárás. Valószínűsítette, hogy az MVH vezető beosztású dolgozójának bűntársai szintén az MVH-n belül voltak.
  
Az államtitkár sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Gőgös Zoltán MSZP-s honatya olyan tényeket is a sajtó elé tárt, amely a nyomozás érdekeit sérti. Szerencsére Gőgös Zoltán nincs minden információ birtokában - jegyezte meg. Ahogyan a nyomozás halad előre, a kezdeti 400 millió forintos összeg jelentősen nő majd - vélte.
   
Az államtitkár emlékeztetett: az eljárás, amit az ügyben a Fővárosi Főügyészség indított és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytat, két bűncselekmény miatt folyik: költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali visszaélés bűntette miatt.
  
Az ügyben előzetes letartóztatásba helyezett MVH-s vezető és három társa uniós földalapú támogatásokat kívánt jogosulatlanul igényelni. Az ügy október elején került abba a szakaszba, hogy a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el. Az érintett személyeket ezt követően elfogták, őrizetbe vették, és végül a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat - mondta Budai Gyula.
  
Az államtitkár kifejtette: az MVH vezető beosztású dolgozója, valamint bűntársai szervezett módon úgy követtek el visszaéléseket, hogy gazdasági társaságokat hoztak létre, és ezek nevében nyújtottak be valótlan - területalapú támogatást célzó - kérelmet az MVH-hoz, ez év május 15-ét követően. Azért e dátum után, mivel ekkor vált világossá, hogy melyek azok a területek, amelyekre nem igényeltek uniós területalapú támogatást Magyarországról. Ezek a fiktív cégek rendelkeztek ezekkel az információkkal, így olyan területekre nyújtottak be kérelmet, amelyekre senki sem jelentkezett. Budai Gyula jelezte: a cégek ezekre a területekre semmiféle - tehát sem használattal, sem bérlettel, sem más - jogosultsággal nem rendelkeztek földalapú támogatásra.
  
Az államtitkár tájékoztatása szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium már ez év február közepe óta rendelkezett az információval az ügyben, és ezt a hatóságok részére átadta. A hatóságok fél éven keresztül, körültekintéssel vizsgálódtak, így október elején abba fázisba került az ügy, hogy a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el.
  
Budai Gyula hangsúlyozta: sikerült megakadályozni, hogy az uniós források olyan bűnözői körökhöz kerüljenek, amelyek nem jogosultak a támogatás felvételére, ez mindenképpen a minisztérium az érdeme. A büntetőeljárás megindulásával pedig a Fővárosi Főügyészség intézkedett a tekintetben, hogy a jogosulatlanul igényelt támogatásokat ne tudják felvenni. Utalt arra, hogy október 16-án kerül sor az uniós földalapú támogatások 50 százalékának kifizetése a jogosultak részére.
  
Leszögezte: a jogosulatlan igénylések kifizetésének megakadályozásával sem az Európai Uniót, sem a magyar államot nem érte kár. A magyar gazdák közül azok, akik jogosan adtak be támogatási kérelmet, mindenki meg fogja kapni a támogatását  - jelentette ki. Hangsúlyozta: A Vidékfejlesztési Minisztérium ezután is meg fogja tenni a megfelelő lépéseket minden olyan ügyben, ahol köztörvényes bűncselekmény gyanúja merül fel.
(MTI - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: