2013. október 16., szerda

NIF: az uniós források lehívásának gyorsítása is segítette az építőipari termelés bővülését

Forrás: MTI | 2013. október 16. szerda 15:41 |Betű méret növeléseBetű méret csökkentése
A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. tovább gyorsította a közlekedési támogatásokra vonatkozó uniós források lehívását, ez is segítette az építőipari termelés augusztusi bővülését.
A NIF MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében emlékeztet rá, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt adatai szerint az építőipar termelése a kiigazítatlan és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is 14,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit idén augusztusban.
Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva az építőipar termelése az előző havihoz képest 4,0 százalékkal, az év első nyolc hónapjában kiigazítatlanul 7,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 62,5 százalékkal emelkedett, a növekedés oka a gyorsforgalmi úthálózat építésére kötött néhány nagy értékű szerződés, valamint városfejlesztési munkákra vonatkozó szerződések voltak.
A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. idén az uniós források felhasználásával 450 milliárd forint értékű gyorsforgalmi, valamint közútfejlesztési programot valósít meg. A fejlesztések keretében 67 kilométernyi gyorsforgalmi utat, 29 kilométernyi autópályát, 72 kilométernyi elkerülő utat épít a NIF, 388 kilométernyi meglévő út kap új, 11,5 tonnára tervezett, megerősített burkolatot, és öt új körforgalmi csomópontot is létesítenek.
A 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban a Közlekedési Operatív Program mintegy 2000 milliárd forintos keretéből közútra és gyorsforgalmi utakra használható források 66,5 százalékát már sikerült lekötni. Így épült meg többek között az M43-as autópálya Szeged és Makó, valamint az M3-as Nyíregyháza-49. sz. főút közti szakasza, valamint az M0-s déli szektorát is ennek keretében bővítették.
Kivitelezés alatt az M43-as építése Makótól az országhatárig, az M3-as a 49. sz. főút és Vásárosnamény között, a 85-86. sz. főutak gyorsforgalmi úttá fejlesztése is Győr-Szombathely között, valamint a 8. sz. főút fejlesztése.
A vasúti fejlesztések terén az uniós források lekötése már 80 százalékon áll. A rendelkezésre álló 600 milliárd forintos keretből 470 milliárd forintra már van előkészített vagy elindított, kivitelezés alatt lévő beruházás. Ebből a keretből valósult meg a Tárnok és Székesfehérvár közötti vonalszakasz teljes felújítása, amelyet decemberben adnak át.
További kiemelt fejlesztés folyik többek között Budapest-Esztergom, a Kelenföld-Tárnok, a Gyoma-Békéscsaba, illetve a Szajol-Püspökladány vonalon, valamint kezdődik a váci vasútállomás teljes korszerűsítése is. Eredményes közbeszerzést követően megindulhat a Szolnok-Szajol vonal korszerűsítése, a békéscsabai, a székesfehérvári vasútállomás teljes körű felújítása - közölte a NIF.

Nincsenek megjegyzések: