2013. február 7., csütörtök

Szijjártó: Hazánk számára fontos tényező Törökország

Magyarország uniós tagsága kezdete óta támogatja Törökország integrációs törekvéseit - hangsúlyozta a külgazdaságért és külügyekért felelős államtitkár.

Törökország sikere biztatás Magyarország számára - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel folytatott keddi budapesti megbeszélését követően. Szijjártó Péter, a Miniszterelnöki Hivatal külgazdaságért és külügyekért felelős államtitkára a M1 Ma reggel című műsorában elmondta: Magyarország uniós tagsága kezdete óta támogatja Törökország integrációs törekvéseit. Szerinte az Európai Unió akkor lenne erősebb, ha bővülne, és amennyiben a kelet-európai országok már a rendszerváltás után csatlakozhattak volna az EU-hoz, az unió erősebb állapotában szembesülhetne a mostani kihívásokkal. A politikus annak a véleményének adott hangot, hogy az Európai Unió jelenleg bővítés-ellenes.
Az államtitkár kifejtette: a miniszterelnöki találkozón szó esett arról, hogy Törökország az elmúlt három évben folyamatos gazdasági növekedést, egy nyolc százalék feletti növekedési ütemet tudhat magáénak. Törökország egy "keleti nyitás"-típusú külgazdasági stratégiát követ, erős a jelenléte a keleti piacon, Magyarországnál korábban felismerte, hogy egy szövetségkötési verseny indult meg a világban. A magyar kormány 2010 után „nevezett be” ebbe a versenybe – mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó kijelentette: Magyarország számára fontos tényező Törökország, hiszen a két ország éves kereskedelme 1,7 milliárd dollár, amelyet a tervek szerint 2015-re a duplájára, azaz öt milliárd dollárra emelnének. A megbeszélésen többek között Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta török kollégájának egy energiaügyi munkacsoport létrehozására vonatkozó javaslatát; Törökország – Oroszországgal kötött megállapodása alapján – saját atomenergia-programjában működne együtt Magyarországgal – sorolta az államtitkár.

Hazánk évente nagyjából hetvenezer élő szarvasmarhát exportál Törökországba, amennyiben a török állategészségügyi szabályozás lehetővé tenné, ez a szám is emelkedhetne. Szijjártó Péter elmondta, a magyar miniszterelnök a Magyarországon szerzett diplomák gyorsabb törökországi elfogadását is megemlítette a találkozón, valamint arról is megállapodás született, hogy a két ország közötti vízumkötelezettséget miként lehetne a legenyhébb fokozatra átalakítani.

A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára rámutatott arra is, hogy Törökország az elmúlt évtizedben megduplázta a GDP-jét, amelyhez elengedhetetlen volt a török kormány részéről a hazai vállalatok export tevékenységének erőteljes támogatása. Magyarország szintén több programot indított az elmúlt két évben a vállalatok exportját támogatva – tette hozzá Szijjártó.
(hirado.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: