2013. február 28., csütörtök

"Egyszer már volt ilyen, akkor sem működött" [Videó]

A Fidesz frakcióvezetője szerint Bajnai Gordon gazdaságpolitikai programja csak jelentős adóemeléssel valósítható meg.

Rogán Antal az M1 Az Este című műsorában úgy fogalmazott: ha a volt miniszterelnök visszaállítaná az adójóváírást, és annak költségét csak a havi 400 ezer forint felett keresőkön akarná beszedni, ahhoz Európa legmagasabb, 48 százalékos adókulcsát kellene bevezetnie. 



Miniszterelnöksége idején Bajnai Gordon már működtetett adójóváírást, akkor mintegy 484 milliárd forint volt ennek költsége, amit azok is megfizettek, akik jóval az átlagbérek alatt kerestek – jelentette ki a frakcióvezető. Rogán Antal kifejtette, a volt miniszterelnök korábban úgy fogalmazott: olyan változásokat szeretne véghezvinni az adórendszerben, amik növelnék a költségvetési bevételt. "Egy 25 százalékos adókulccsal nem jön ki a matek, ha viszont csak havi 400 ezer forintos fizetés felett jönne új kulcs, akkor annak 48 százalékosnak kellene lennie, ebben az esetben pedig kimenekítik a jövedelmeket, ez nem működne – fejtette ki a politikus.
Akár már 120 ezer forinttól 25 százalékos adót fizettetne Bajnai

A frakcióvezető szerint 25 százalékos adókulcs estén 2 millió ember, 30 százalékos kulcs esetén pedig 1 millióan fizetnének több adót. Ezzel a módszerrel a széles középosztály járna rosszabbul, és már jóval az átlagbérek alatt is be kellene vezetni az új kulcsot – tette hozzá. „Harminc százalékos kulcsban gondolkodva – 330 milliárdos adójóváírás esetén -, már 195 ezer forint környékén belépne a magasabb kulcs, 25 százalékos esetén pedig még durvább a helyzet, mert akkor a mostani 16 százalék helyett már 120 ezer forint környékén" megjelenne a 9 százalékkal magasabb teher – mondta a frakcióvezető. Rogán ezzel összefüggésben hangsúlyozta: szerinte ez rossz út, „az adóemelés eleve egy rossz út.”
A költségeket az adófizetőkön vasalnák be

Rogán Antal emlékeztetett: a Bajnai-kormány adót emelt, csökkentette a nyugdíjakat és a béreket, ígéreteinek pedig következményei vannak a költségvetésre nézve. A politikus kifejtette: az adójóváírás 330 milliárdos bevételkiesés a költségvetésnek, a bankadó csökkentése is 100 milliárdos tétel, a szolgálati nyugdíj újbóli bevezetése is mintegy 80 milliárd forint. A frakcióvezető úgy véli: ezeket majd elő kell teremteni, az eladósodás útja azonban nem járható, mint fogalmazott: az Európai Unió sem engedné, így a költségeket az adófizetőkön vasalják majd be. Rogán Antal Bajnai terveiből arra következtet, hogy nem néhány százezer ember, hanem milliók eshetnek magasabb adókulcs alá. "Egyszer már volt ilyen, akkor sem működött" – fogalmazott a frakcióvezető.
(hirado.hu - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: